Přes Česko se přehnaly prudké bouřky, jedna žena zemřela

Všude v České republice padaly ve čtvrtek teplotní rekordy. Například v Českých Budějovicích se měnil rekord starý osmdesát let. Tropická vedra odpoledne vystřídaly prudké bouřky, které místy doprovázelo krupobití a silný nárazový vítr. Nejvíc to postihlo Prahu, střední a severní Čechy. Popadané stromy na desítkách železničních tratí zablokovaly dopravu. Rozmary počasí si vyžádaly jeden lidský život. V parku v Hrádku nad Nisou na Liberecku zahynula starší žena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka

Bouřka | Foto: Fotobanka stock.xchng, Dimitri Castrique

Čtvrtek byl v Česku nejteplejším dnem letošního roku. Kam až se rtuť teploměrů vyšplhala, přiblížil meteorolog Miloš Dvořák:

"V odpoledních hodinách se teploty pohybovaly v průměru od 30 do 36 stupňů Celsia. Byl překonán rekord v pražském Klementinu, když meteorologové naměřili 34,1 stupně Celsia. Absolutně nejtepleji bylo v Českých Budějovicích - 36,8 stupňů Celsia, ale například i v Praze na Karlově naměřili 36,3 stupně."

Odpoledne pak do Česka dorazily silné bouřky, před kterými meteorologové varovali. Bouřky doprovázené poryvy větru a přívalovými dešti postupovaly přes naše území od západu.

V Praze na dvacet minut bouřky přerušily letecký provoz na ruzyňském letišti. V Kobylisích silný vítr strhl střechu Katastrálního úřadu. Nikomu se ale nic nestalo. Přerušena byla v centru metropole tramvajová doprava. Nápor větru a deště neunesl vzrostlý javor a padl přímo na trolejové vedení.

Silný vítr a prudký déšť zasáhly i střední Čechy. Hasiči tam mnohokrát vyjížděli k popadaným stromům. Lékaři ošetřovali několik zraněných. Na Kladensku uhodil blesk do autobusové zastávky, kde se schovávali dva chlapci. Jeden z nich má vážné popáleniny a druhý zatím neslyší. Strom spadl i na cyklistu v obci Březovice na Mladoboleslavsku, má vážné zranění hlavy.

Popadané stromy ještě zastavily dopravu na několika středočeských železničních tratích. Vlaky nejezdily z Prahy do Berouna, do Českého Brodu a do Vraného nad Vltavou. V Kolíně najelo pendolino na drážní vozík, který poryv větru smetl do kolejiště.

Silná bouře a přívalový déšť se přehnaly také nad Libereckým krajem - spadlé stromy potrhaly elektrické vedení a stovky domácností zůstaly bez proudu. Největší škody jsou na Českolipsku a Liberecku.

Ve Stvolínkách na Českolipsku zřícený strom velmi těžce zranil chlapce. Vrtulník zdravotnické záchranné služby s ním doletěl na traumatologii do liberecké nemocnice. Silný vítr a prudký přívalový déšť odnesl eternitové střechy několika domů v Osečné v Podještědí. Mnoho silnic na Českolipsku zatarasily popadané stromy. Do stromu narazil i vlak u Železného Brodu.

V Královéhradeckém kraji lámal vítr stromy, ničil střechy. Také tam tisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Plné ruce práce měli nejen energetici a hasiči, ale i zdravotnická záchranná služba. Podle jejího ředitele Ladislava Žabky si extrémně silná bouřka naštěstí nevyžádala oběti na životech:

"Bylo několik zásahů, především na Trutnovsku a Krkonošsku, kde byly problémy. Šlo například o stanový tábor. Nedošlo ale k žádným vážným zraněním. Šlo buďto o lehká zranění nebo jenom o zaklínění vozidel někde na cestě, kde spadly stromy."

Také na jihu Čech museli kvůli bouřkám do terénu energetici i hasiči. Jako v jiných postižených osblastech odstraňovali popadané stromy a větve. Výpadky v dodávce elektřiny postihly stovku lidí v kraji, nejvíc na Jindřichohradecku.

Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Přečtěte si také:
Přes Česko se rychle ženou silné bouřky

Petr Medek, Šárka Slezáková, Katarína Brezovská, Pavel Pavlas, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme