Většina Evropanů očekává v důsledku krize nárůst nezaměstnanosti

Nezaměstnanost kvůli současné hospodářské krizi poroste. S takovou obavou pohlíží do budoucna většina Evropanů, přesně 61 procent, což vyplývá z průzkumu veřejného mínění Eurobarometru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Češi jsou podle průzkumu ještě skeptičtější, jelikož nárůst nezaměstnanosti jich očekává 64 procent, 32 procent Čechů se obává, že v budoucnu sami přijdou o práci. Ještě víc lidí soudí, že práci ztratí jejich životní partner a děti, což také v souladu s předpověďmi Evropské komise, která odhaduje, že nezaměstnanost v Unii letos i v následujícím roce poroste.

V Česku má podle Komise přesáhnout nezaměstnanost 7 procent. Vůbec nejhůř má být ve Španělsku, kde má být bez práce 20 procent občanů. S vysokou nezaměstnaností se počítá rovněž v pobaltských státech.

Nezaměstnanost v zemích Evropské unie zůstala v červenci na úrovni 6,8 procenta. V zemích eurozóny pak dosáhla dokonce 7,3 procenta. Podle odhadů Eurostatu je aktuálně v EU bez práce 16,3 milionu lidí, z toho je 11,4 milionu ze zemí, které používají společnou evropskou měnu.

Nejnižší nezaměstnanost v EU je v Dánsku, kde dosahuje pouze 2,3 procenta. Nejhůře jsou na tom Španělé, které trápí nezaměstnanost v hodnotě 11 procent. V Česku pak činí 7,9 procenta.

Přečtěte si také:
Evropská komise předloží svůj plán na boj s nezaměstnaností
EK chce dát více než 500 miliard korun na boj s nezaměstnaností
Dalším projevem hospodářské krize je stoupající nezaměstnanost
Nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší za deset let
Stovky nezaměstnaných dostanou výrazně nižší dávky
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme