Korsika stále bojuje s rozsáhlými požáry

Až čtyři tisíce hektarů lesa a porostů zničily na Korsice tři požáry. Na mnoha místech francouzského středomořského ostrova došlo k evakuaci obyvatel a některé silnice jsou neprůjezdné. Na pomoc přijíždějí z pevniny vojáci, oheň se pokouší hasit jedenáct letadel, ale hasiči stále nedostali živel pod kontrolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požáry sužují jih Korsiky

Požáry sužují jih Korsiky | Foto: AFP

Požáry vznikly souběžně na třech místech. Nejhorší situace j v blízkosti hlavního města Korsiky Ajaccia, kam jezdí i hodně turistů. Na pomoc dvěma stovkám hasičů, kteří na jih od hlavního města bojují s ohněm, přijelo i 200 vojáků. Na místo přiletěl i ministr vnitra Brice Hortefeux, aby se seznámil s aktuální situací.

Požár se už šíří pomaleji, ale hasiči ho stále nemají pod kontrolou. Podle policie byl založen úmyslně, což nebývá na Korsice výjimečné.

V souvislosti s dalším požárem - v okolí Marseille - byla vyšetřovací vazba uvalena na velitele prvního regimentu cizinecké legie sídlící v Aubagne. Požár, který v okolí Marseille vznikl během vojenského cvičení, zničil 1.300 hektarů porostu a lesa.

Korsika se potýká s devastujícími požáry každoročně. K jejich šíření přispívá teplota nad 40 stupňů Celsia, která na tomto středomořském ostrově v současné době panuje. A svou roli hraje i silný vítr.

S lesními požáry bojují i hasiči v dalších zemích jižní Evropy - ve Španělsku, Itálii či Řecku.

Přečtěte si také:
Rozsáhlý požár ve Vysokých Tatrách je pod kontrolou
Jižní Austrálie stále zápasí s katastrofálními požáry
Požáry v Kalifornii vyhnaly z domovů 50 tisíc lidí
Hasiči zdolali rozsáhlý požár u Makarské, Češi jsou v pořádku
Hasičům se podařilo zlikvidovat požár ohrožující okolí Budvy v Černé Hoře

Jan Šmíd, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme