Chystá se regionální značka kvality Klasa

V obchodních řetězcích by se příští rok mohly začít objevovat výrobky s regionální značkou kvality potravin Klasa. Už teď je na tuzemských pultech přes tisícovka výrobků s národním označením Klasa, nejsou ale rozdělené podle regionů. Projekt, který zastřeší regionální soutěže o nejlepší potraviny, připravují ministerstvo zemědělství, Potravinářská komora a kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzenářské výrobky soutěžící o značku kvality Klasa ve Zlíně

Uzenářské výrobky soutěžící o značku kvality Klasa ve Zlíně | Foto: http://www.eklasa.cz/

Smyslem Regionální Klasy má být podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana větší propagace regionálních potravin: "Abychom všichni nekonzumovali globalizovaný chléb či globalizované mléko, ale že máme speciality v jednotlivých našich regionech. A smyslem projektu je tyto speciality prosazovat jak u místních občanů, tak u turistů, kteří do toho kraje přijedou."

Regionální značka kvality Klasa podle Tomana navazuje na už dnes zavedené nejlepší výrobky jednotlivých krajů. Jejím cílem je sjednotit určitou část pravidel pro kvalitu produktů a zjednodušit marketing. Iniciativu podle něj vítají i některé obchodní řetězce. "Nebudeme soutěžit s cenou, ale budeme soutěžit s kvalitou," uvedl Toman.

Národní značka kvality Klasa se uděluje od roku 2003 a dosud ji získalo přes 1.300 českých a moravských výrobků. "Podle našich průzkumů má tato značka určitou oblibu a vyhledává ji čím dál víc spotřebitelů, protože je to určitá garance kvality, jakosti a spolehlivosti výrobku," doplnil Toman.

První výrobky s regionální značkou kvality Klasa by se měly na pultech obchodů objevit příští rok.

Přečtěte si také:
Evropské potraviny má ve světě prosadit jejich kvalita
Ve které zemi Evropské unie nakoupíte nejlevněji?
Zemědělci kritizují vysoké marže obchodníků s potravinami
Trik výrobců potravin - menší balení při zachování původní ceny
Ceny potravin diskontních řetězců v Německu jdou prudce dolů

Katarína Brezovská, Jan Richter, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme