Na východě Čech odstraňují škody po čtvrteční bouři

Ve východních Čechách zůstává po čtvrtečních bouřkách bez elektrické energie ještě určité množství trafostanic. Asi pět set zákazníků je proto stále bez dodávek elektrického proudu. Posílené poruchové čety energetiků se snaží s pomocí externích firem poruchy opravit. Práci jim ale mnohde komplikuje velmi špatně přístupný terén.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasiči

hasiči | Foto: Hasiči - Rescue

K nejpostiženějším oblastem patří Semilsko, Vrchlabsko, Trutnovsko, kde energetikům komplikuje práci mokrý, rozmáčený terén. Težká technika se kvůli tomu obtížně dostává do postižených lokalit. Padající stromy poničily jak elektrická vedení, tak stožáry.

Regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková oznámila, že problémy jsou stále v řadě lokalit: "Kalamitní stav nebyl odvolán, nicméně nám už se podařilo hodně bezproudí opravit."

Podle mluvčí Beránkové se ale situace opět zkomplikovala: "Počasí nám nepřeje, přes Trutnov se přehnala další bouřka a zaznamenali jsme nové poruchy na vedení vysokého napětí. Fouká velmi silný nárazový vítr, což například znemožňuje natažení vodičů. Terén je rozmoklý a do oblastí, kam se technika dostává těžko i za normálních okolností, teď ji v podstatě nemůžeme dostat."

Poničené vedení nízkého napětí komplikuje život mnoha lidem. Stovky domácností jsou bez energie. Dodávky proudu by se podle mluvčí společnosti ČEZ mělo podařit obnovit do všech postižených lokalit snad už o víkendu: "Doufáme, že energii budeme všem odběratelům dodávat už během víkendu, nejpozději v pondělí."

Bez dodávek energie jsou i stovky lidí v Libereckém kraji. Také tady proto stále platí kalamitní stav. Podle mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soni Holingerové Hendrychové se už povedlo zvládnout obnovení dodávek z vysokého napětí. Poruchy na nízkém napětí ale stále trvají, a to hlavně na Českolipsku.

Se zdržením navíc musí stále počítat i cestující na železnici především ve středních a severních Čechách. Železničářům se sice podařilo odstranit největší následky čtvrtečních bouří, v dalších dnech ale budou pokračovat v opravách.

Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty Pavla Hally poslední úsek železničáři zprovoznili až po 24 hodinách: "Podařilo se nám zdvoukolejnit poslední úsek poškozený čtvrtečními bouřkami, a to mezi Řevnicemi a Zadní Třebaní na trati Praha - Plzeň."

V současné době už jsou všechny tratě, poničené ve čtvrtek, průjezdné, říká mluvčí Halla: "Na některých místech bezpečně, jinde pouze provizorně. Stále ale v České republice zůstávají uzavřeny čtyři tratě, a to po červnových záplavách." Jde o úseky Polom - Suchdol nad Odrou, Velká Kraš - Vidnava, Javorník ve Slezsku - Žulová a Nový Jičín - Hostašovice.

Škody na železnici by podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty měly dosáhnout desítek milionů korun: "Největší škody napáchaly pády stromů do trolejového vedení. Jeho obnova a obnova poškozené zabezpečovací sdělovací techniky je poměrně nákladnou záležitostí."

Čtvrteční prudké bouřky způsobily milionové škody a zavinily smrt dvou lidí. Vlna bleskových bouří lámala větve a stromy, strhávala střechy a ochromila železniční i silniční dopravu.

V Hrádku nad Nisou zemřela při bouřce starší žena, lidé ji našli v parku pod ulámanými větvemi. Až v pátek odpoledne vylovili potápěči z Vltavy u Županovic tělo pětadvacetiletého mladíka, pohřešovaného od čtvrtečního odpoledne. Jeho pramici potopila velká vlna.

Na Českolipsku zase padající strom těžce zranil chlapce. Leží v nemocnici s vážným poraněním hlavy. Na Královéhradecku se zranili tři lidé, včetně malého dítěte.

Sledujete kvůli nedávným povodním a bouřkám víc varování meteorologů? Hlasujte v naší anketě!

Související příspěvky:
Česko se vzpamatovává ze čtvrtečních bouří, při nichž zemřeli dva lidé
Bouře v Česku má druhou oběť, na Slapech utonul mladý muž
Energetici a železničáři likvidují následky bouřky
Bouřka v Polsku zabila sedm lidí
Přes Česko se přehnaly prudké bouřky, jedna žena zemřela
Přes Česko se rychle ženou silné bouřky

Martin Pařízek, Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme