Lidé v Praze a ve světě protestovali proti věznění íránských demonstrantů

V několika desítkách měst po celém světě lidé protestovali proti věznění íránských demonstrantů, kteří zpochybnili regulérnost tamních prezidentských voleb. Jejich účastníci vyzývali Írán, aby zadržované propustil a přestal potlačovat opoziční akce. Svůj nesouhlas s vězněním íránských demonstrantů projevili lidé také před íránskou ambasádou v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní akce před íránskou ambasádou v Praze

Protestní akce před íránskou ambasádou v Praze | Zdroj: ČTK

Protestní akce byly ve všech městech na pěti kontinentech ve stejném termínu. Proč si aktivisté zvolili právě toto datum, vysvětlila Radiožurnálu Lamis Khalilova z Amnesty International:

"Bylo vyhlášeno, že Ahmadínežád, nynější prezident Íránu, bude mít inauguraci po takzvaných vítězných volbách už zítra. Tento termín se sice v Íránu přesunul, ale na celém světě - dneska je to 105 měst - si vybralo tento termín."

Aktivisté se rozhodli na chodník a vozovku před íránským velvyslanectvím křídou psát jména uvězněných, kterých jsou stovky. "Mnoho z demonstrantů vězněných v Íránu nemá kontakt se svými rodinami, s lékaři. A obáváme se mučení, obáváme se brutalit."

"Někteří lidé na těch demonstracích přišli o život. A toto je způsob, jak připomenout íránským představitelům, že my o nich víme, že známe jejich jména," vysvětluje Lamis Khalilova.

Seznam všech známých jmen spolu s fotografiemi demonstrací z Íránu visí na plotě naproti íránskému velvyslanectví. Postarali se o to lidé Amnesty International. Dosud se jim podařilo zjistit jména 368 zadržených, ve skutečnosti jich je ve vězení mnohem víc. Organizace zabývající se lidskými právy odhadují, že od voleb je za mřížemi až pět set lidí.

Akce bude před íránskou ambasádou pokračovat po celý příští týden, vždycky od patnácti hodin.

Podle oficiálních výsledků volby z 12. června vyhrál Mahmúd Ahmadínežád asi se dvěma třetinami hlasů, jeho hlavní soupeř Mír Hosejn Músáví dostal zhruba třetinu, další kandidáti jen zlomky. Při protestech stoupenců především Músávího, které vláda tvrdě potlačila, přišlo o život asi dvacet lidí.

Přečtěte si také:
Stovky Íránců ani po měsíci nemají stopy po svých pohřešovaných
Írán: Chámeneí prodloužil lhůtu na podávání stížností proti výsledkům voleb
Volby v Íránu anulovány nebudou
V ulicích Teheránu zatím klid, schyluje se k dalším protestům opozice
Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo
Íránci nezastavili povolební protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb
Íránští demonstranti si připomněli památku obětí povolebních nepokojů

Katarína Brezovská, Zuzana Ptáčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme