NASA ze Země opravila vzduchovou filtraci na Mezinárodní vesmírné stanici

Americkým odborníkům se podařilo opravit vzduchovou filtraci na Mezinárodní vesmírné stanici. Zařízení přestalo fungovat ve velmi nevhodné chvíli, kdy je u stanice zakotvený raketoplán Endeavour a na mezinárodní stanici je rekordní počet kosmonautů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Mezinárodní vesmírná stanice ISS | Foto: NASA

Třináct lidí z pěti zemí: Belgie, Japonska, Kanady, Ruska a Spojených států, taková je v současné době posádka Mezinárodní vesmírné stanice. Porucha filtrace v americké části vesmírného zařízení tedy nemohla přijít v horší dobu.

Pokud by se závada neodstranila, začal by se na stanici shromažďovat plyn CO2. Astronauti by ho mohli odstraňovat asi tři týdny ručně, dlouhodobě by ale nefunkční filtrace znamenala velký problém.

Ze Země závadu nakonec odstranili experti NASA s tím, že nyní musejí průběžně zadávat počítačové příkazy, aby přístroj udrželi v chodu.

Raketoplán Endeavour se má od Mezinárodní vesmírné stanice odpojit zítra a přistání je plánované na pátek.

Přečtěte si také:
Raketoplán Endeavour odstartoval na šestý pokus do vesmíru
NASA už popáté odložil start raketoplánu Endeavour
NASA musela znovu zrušit start raketoplánu Endeavour
Připravuje se další start raketoplánu Endeavour
Americká NASA odložila start raketoplánu kvůli bleskům
Na Mezinárodní vesmírné stanici bude poprvé velet Evropan

Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme