Jak se bude vyvlastňovat ve veřejném zájmu?

Náš stát by mohl získat víc pravomocí při vyvlastňování pozemků a nemovitostí. Navrhuje to skupina poslanců ODS a ČSSD a ministerstvo dopravy. Novela zákona o vyvlastnění by měla zabránit vleklým sporům kvůli stavbám ve veřejném zájmu. Kritici novely jí vytýkají, že soukromí vlastníci přijdou o možnost se vyvlastnění úspěšně bránit. VLáda se na svém zasedání k novele neyvjádřila. Je tedy na Poslnmecké sněmovně, jak teď s novelou naloží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

autojeřáb

autojeřáb | Foto: Alena Palečková

Poslanec ODS Oldřich Vojíř, který je pod předlohou podepsaný, zhoršení postavení majitelů pozemků vylučuje: "Zavádíme způsob, že by se odkoupení realizovalo dohodou, to znamená větší prostor pro dohodu především o ceně. Něco jiného je pole, něco jiného louka, něco jiného stavební parcela."

Rychlejší stavba dálnic silnic a konec průtahům kvůli sporům o pozemky - především takový efekt mám mít zmíněná novela zákona o vyvlastnění, o kterou se stát snaží už dlouho. Podle poslance Vojíře by ale případné vyvlastnění mělo přijít na řadu až jako poslední.

"Při liniových stavbách, kam patří především silnice nebo železnice, ale i energetické sítě, musí existovat veřejný zájem, protože jinak by nefungovalo hospodářství. Jelikož je to veřejný zájem, tak má nastoupit nejprve pokus o dohodu, a až potom případně použít vyvlastnění."

Novela ruší takzvaný odkladný účinek žaloby. Nově by tak stavba mohla pokračovat, i kdyby se proti ní majitel pozemku bránil u soudu. Ekologický právní servis ale novelu odmítá. Podle jeho právníka Luďka Šikoly nepřiměřeně zasahuje do práv soukromých vlastníků.

"Lidem by byl odejmut majetek, nemovitosti - ačkoli by nebyla dořešená zákonnost aktu, kterým jim byly nemovitosti odňaty a ačkoli by nebyly vyplaceny náhrady za odňatý majetek - tak ten už by přesto byl ve vlastnictví státu, který by mohl začít stavět."

Právník Ekologického právního servisu Luděk Šikola vysvětluje: "Stát v prvním kolečku, než začne vyvlastňování, tedy v tom, kde by se měl pokusit o dohodu, nabízí cenu vyhláškovou, nikoli tržní. A v tom je hlavní problém. Lidé nechtějí prodat za cenu vyhláškovou. Prodali by, podepsali by smlouvu, ale museli by dostat cenu tržní. Čili změna zákona by neměla jít do vyvlastňovacího zákona, ale do zákona o majetku České republiky."

Poslanec ODS Oldřich Vojíř a právník Ekologického právního servisu Luděk Šikola konfrontovali své názory v poledních Ozvěnách dne. Debatu jsme zaznamenali v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si o vyvlastňování:
Budoucnost nové ranveje na pražské Ruzyni je zatím nejistá
O věcných břemenech na pozemcích pod letišti rozhodnou soudy
Vláda jmenovala zmocněnce pro dostavbu dálnice D11
Pozemky pro D11 bude řešit pracovní skupina

Měl by mít stát právo vyvlastnit soukromé pozemky kvůli stavbám ve veřejném zájmu? Hlasujte v naší anketě!

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme