Archeologové zahájili jeden z posledních velkých pražských průzkumů

V centru Prahy začal jeden z nejnáročnějších archeologických průzkumů těchto let. Památkáři budou zkoumat prostor jen pár metrů od Národní třídy, na kterém by mělo vyrůst kancelářské, obchodní a bytové centrum. Očekávají, že najdou gotické sklepy, pod kterými by mohla být neporušená staveniště. A nevylučují ani nálezy z pravěku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohrazené prostory na Národní třídě obsadí v příštích měsících archeologové

Ohrazené prostory na Národní třídě obsadí v příštích měsících archeologové | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Národní památkový ústav se stavbou obchodně-administrativního komplexu COPA centrum nesouhlasil, nadřízený magistrátní odbor památkové péče ji ale nakonec povolil.

Výstavba centra, jehož rozloha by měla být 50 tisíc metrů čtverečních, bude trvat necelé dva roky. Současně se zmodernizuje stanice metra. Přibližně tři čtvrtě roku proto tam bude metro pouze projíždět.

Stavbu a také archeologický průzkum financuje soukromý investor - společnost COPA Group. Jedním z jejich vlastníků je švýcarský podnikatel a tiskový vydavatel Sebastian Pawlowski. Zásadní zásah do plánů výstavby centra kvůli archeologickému průzkumu nepředpokládá.

"Bude-li učiněn nějaký zásadnější archeologický objev, tak to může zpozdit zahájení stavby. Nicméně žádné zásadní objevy nepředpokládáme vzhledem k tomu, že na celém pozemku došlo v sedmdesátých letech ke stavbě metra," uvedla Karin Cívková z mediální agentury, která společnost COPA Group zastupuje.

Přečtěte si o dřívějších archeologických nálezech:
Archeologové v Hodoníně objevili středověkou hrnčířskou pec
Vědecký svět uchvátil nález nejstarší figurky člověka na světě
Vědci získali nové převratné poznatky o starověké Tróji
Staré kosti z Jericha poslouží v boji tuberkulóze
Pražský hrad může ukrývat podobně cenné předměty, jako jsou korunovační klenoty
Archeologové objevili na Moravě unikátní pravěkou plastiku

Michaela Vetešková, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme