MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok

Podoba návrhu státního rozpočtu na příští rok by se měla změnit. Ministerstvo financí na základě ekonomického vývoje naší země do poloviny srpna připraví nové varianty státního hospodaření. Ve hře by podle premiéra Jana Fischera měla být možnost, že deficit rozpočtu překročí 170 miliard korun. Podle něj kabinet příliš možností, jak výdaje státu ještě více zkrátit, nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Podle premiéra Jana Fischera by ministerstvo financí mělo do poloviny srpna předložit varianty dalšího hospodaření státu - jaký to bude mít dopad na celkový makroekonomický rámec, jaké jsou varianty dalšího postupu:

"... trhat maso ještě víc, být na sebe ještě krutější. Připustit si frivolnější přístup a překročit tu magickou hranici 170 miliard korun. Licenci jsme si k tomu samozřejmě dali. Otevřít debatu o výši mandatorních výdajů, navrhnout příští garnituře opatření v oblasti daní, která by ovlivnila příjmovou stránku rozpočtu.".

Ministerstvo financí v upravené prognóze odhaduje, že česká ekonomika v letošním roce klesne o 4,3 procenta. Předpokládá, že pokles ekonomiky by se měl zastavit ve druhé polovině letošního roku a příští rok by mělo hospodářství nepatrně růst o tři desetiny procenta.

Přečtěte si také:
Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese
Evropská unie má začít v příštím roce šetřit
Hospodářská krize opět udeřila, státům platícím eurem hrozí deflace
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme