Šest palestinských pašeráků uhořelo pod hranicí mezi Gazou a Egyptem

Nejméně šest Palestinců uhořelo při havárii v pašeráckém tunelu mezi Egyptem a pásmem Gazy. K incidentu došlo už v neděli, záchranáři ale v posledních hodinách vytáhli z podzemí další dvě těla. Jedná se tak o jedno z největších neštěstí tohoto druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Gaza

Město Gaza | Foto: mogaza.org/city/ features/remal.htm

Některé tunely slouží k pašování zbraní, většinou jimi ale na palestinské území proudí spotřební zboží, potraviny a pohonné hmoty. Právě vytékající benzín a zkrat na elektrickém rozvodu způsobily poslední nehody.

Izrael zavedl blokádu Gazy před dvěma lety, když se tam dostalo k moci hnutí Hamás. S výjimkou nejzákladnějších potřeb si tak Palestinci většinu zboží pašují pod hranicí s Egyptem.

Provozování stovek tunelů živí asi 16 tisíc Palestinců. Vláda v Gaze to v době izraelské blokády považuje za legální byznys. Za otevření každého tunelu vybírá od majitelů asi 50 tisíc korun. Od roku 2007 už v tunelech zahynulo na 150 lidí, zčásti i kvůli izraelskému a egyptskému bombardování.

Přečtěte si také:
Izrael podezírá Palestince, že kopou do Gazy obří pašerácké tunely na rakety
Izraelská armáda během války v Gaze bezdůvodně ničila palestinské domy
Palestinský Hamás oznámil, že i po válce bude dál zbrojit
Palestinští ozbrojenci v Gaze volají po uzavření pašeráckých tunelů z Egypta

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme