Dotační program Zelená úsporám se bude měnit

Podmínky pro čerpání dotací z programu Zelená úsporám se mají změnit. Ministerstvo životního prostředí zatím eviduje jen asi stovku žádostí o dotace. Chce proto program upravit tak, aby se zájem o něj zvýšil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelená úsporám

Zelená úsporám | Foto: Ministerstvo životního prostředí

"Podmínky podpory a celého programu chceme přizpůsobit hospodářské recesi nebo krizi, to znamená momentu, kdy každý žadatel obrací každou korunu, než ji vydá," řekl Radiožurnálu ministr životního prostředí Ladislav Miko.

"Snažíme se najít model, který zachová vysokou efektivitu z hlediska úspor energie, ale který bude reflektovat tuto finanční situaci."

Podle Mika je důležité zjednodušit přístup k dotacím. "Budeme se víc bavit o dílčích aktivitách, dílčích projektech, které stále ještě spadají do úrovně toho takzvaného greeningu, který požaduje smlouva s japonským donátorem."

"Cílem je pochopitelně, abychom co nejefektivněji využili ty peníze, abychom je pokud možno využili všechny a rychle," dodal ministr životního prostředí.

Program Zelená úsporám odstartoval letos v dubnu. Žádat je možné o příspěvek na zateplení fasád, výměnu oken, pořízení kotle na biomasu nebo solárních kolektorů. Peníze od státu může získat až čtvrt milionu domácností. Lidé si ale stěžují, že podmínky jsou příliš složité a na programu vydělají jenom firmy, které zateplení budov budou provádět.

Na chystané změny jsme se Ladislava Mika ptali v Ranním interview Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

K tématu si můžete také přečíst:
Program zelená úsporám není vhodný úplně pro každého, tvrdí památkáři
Zelená úsporám poněkud skřípe
Unikátní dotační program Zelená úsporám odstartoval
MŽP spustilo program Zelená úsporám, lidé mohou čerpat dotace na zateplení
Výnosy z prodeje emisních přebytků půjdou na další úspory energií

Marika Táborská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme