Prezident a premiér jednali o krizi, vízech i Lisabonské smlouvě

Kanadská víza nebo rozpočet Česka na příští rok. To byla podle premiéra Jana Fischera témata jeho dnešní dopolední schůzky s prezidentem Václavem Klausem. Bylo to jedno ze standardních setkání před dvoutýdenními vládními prázdninami. Premiér Fischer potvrdil, že se s Klausem bavil také o Lisabonské smlouvě, i když to nebylo téma hlavní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus a Jan Fischer

Václav Klaus a Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Kanada by se měla vrátit k bezvízovému styku

Podle Fischera se už Kanada rozhodla, že čeští občané budou moci vyplňovat jen zjednodušené vízové dotazníky. Předseda vlády k tomu dodal, že se s prezidentem se shodli na tom,, že klíčové slovo není manifestovaná solidarita ze strany všech států Evropské unie. Klíčové slovo je, aby Unie dala najevo, že Kanada by se měla vrátit k původní bezvízové praxi.

Shoda obou politiků je podle Fischera i v tom, aby se česká diplomacie v této věci co nejvíce zasazovala o vyšší komfort pro české občany, kteří teď musejí o kanadská víza žádat na velvyslanectví ve Vídni.

Země Evropské unie vyjádřily včera na jednání ministrů zahraničí v Bruselu velmi silnou solidaritu Česku ve sporu s Kanadou ohledně víz. Ottava je nedávno vůči naší zemi obnovila kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl z České republiky. Evropští ministři ale vůbec nejednali o tom, že by mohla unie jako celek zavést víza pro Kanaďany. K takovému kroku se musí vyjádřit Evropská komise a její zpráva je očekávána v září.

V postoji k Lisabonské smlouvě se nic nemění

Premiér Fischer potvrdil, že se s Klausem bavil také o Lisabonské smlouvě, i když to nebylo téma hlavní: "Pan prezident potvrdil své předchozí deklarované stanovisko, čili počká, pokud se skupina senátorů obrátí na Ústavní soud, bude čekat na jeho výrok. A to je prostě zásadní časování pro jeho eventuální další kroky."

V následujících čtrnácti dnech se vládní kabinet nesejde. Od příštího pondělí mají ministři dvoutýdenní letní volno. Předprázdninové schůzce obou ústavních činitelů jsme se podrobně věnovali i poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Prezident je pro plošné škrty

Jedním z témat na Hradě byla i ekonomika a nepříznivá poslední makroekonomická předpověď, podle níž by schodek rozpočtu mohl dosáhnout až dvou set devíti miliard korun.

Prezident Václav Klaus je pro plošné škrty ve všech resortech. Podle něj se kvůli zlému výhledu ekonomiky ani nic jiného dělat nedá. Po schůzce s premiérem Janem Fischerem označil Klaus nové údaje ministerstva financí, podle kterých může schodek rozpočtu přesáhnout 200 miliard korun, za hrozivé. Ministerstvo také očekává propad ekonomiky o víc než čtyři procenta.

Experti: Vláda by neměla zasahovat do daňového sytému

Podle ekonomických expertů ODS a ČSSD, Martina Kocourka a Jana Mládka, kteří byli hosty úterního Radiofóra, by současná vláda neměla při řešení rozpočtu zasahovat do daňové soustavy.

"My bychom neradi viděli v této situaci, kdy ještě přesně nevíme v jaké fázi cyklu se nacházíme, nějaké razantnější kroky zejména na straně příjmové. To znamená hýbat s daňovou soustavou. V současné situaci to považujeme za podlamování ekonomiky," vysvětlil ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Jan Mládek, který je ekonomickým expert ČSSD, si myslí, že vláda nemá na některé změny mandát: "Ministr financí Janota má volnou ruku v řešení rozpočtu na příští rok. Nemůže ale měnit zákony, protože na to úřednická vláda nemá mandát."

Milan Kopp, Milada Richterová, Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme