Hutní průmysl je stále v krizi. ArcelorMittal se propadl do ztráty

Spekulace o možném oživení hutního průmyslu se zatím nepotvrzují. Svědčí o tom čísla za druhé čtvrtletí, která firmy ze sektoru zveřejňují. US Steel, největší americká ocelárna vlastnící mimo jiné i železárny v Košicích, vykázala ztrátu 392 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocelárna

ocelárna | Foto: Mittal Steel Ostrava

Podobný propad zaznamenaly také největší světové ocelárny Arcelor Mittal, které hospodařily ve druhém čtvrtletí tohoto roku se ztrátou 792 miliónů korun.

Nelichotivý stav hospodaření je zapříčiněný snížením hodnoty zásob oceli a vzrůstajícími náklady na snižování počtu zaměstnanců, přičemž kvůli současné ekonomické krizi vykazuje celosvětová poptávka po oceli sestupnou tendenci.

Podle vyjádření největší české hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava se její tržby propadly zhruba o 60 procent na závratných 15,2 miliardy dolarů.

Navzdory špatným výsledkům zaznamenala společnost nepatrné známky oživení, které by mohlo umožnit obnovení výroby oceli v některých závodech.

Právě některé ocelářské kapacity byly nuceny kvůli krizi omezit, či dokonce pozastavit výrobu a propustit většinu zaměstnanců, a to jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

Domácí hutní průmysl kopíruje globální situaci

Co se týče domácího hutního průmyslu, nedá se očekávat rychlá a účinná vlna oživení. Jak řekl Rádiu Česku ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala, domácí hutě diferencovaně kopírují aktuální globální situaci v sektoru.

"Někteří jsou na tom lépe, jiní hůře. Navíc je třeba brát v úvahu současné prázdninové období, kdy obecně platí, že v rámci dovolených ve stavebním a developerském sektoru není poptávka po oceli taková, jako v jiných měsících," míní Cienciala a dodává, že nárůst produkce se dá očekávat v září, říjnu a listopadu.

Podle Ciencialy ale zmíněná vzestupná produkce v těchto měsících nikterak nesouvisí s možným dlouhodobým trendem očekávaného hospodářského oživení.

"Na skutečnou vlnu oživení si ještě budeme muset počkat. Celosvětové ekonomické ukazatele jasně vypovídají o tom, že kýžený 'odraz ze dne' se v dohledné době konat nebude. Není ale vyloučeno, že bude docházet k jakýmsi lokálním oživením, a to jak u nás, tak ve světě."

Stejného názoru jsou i ekonomové, podle kterých už nyní na příkladu US Steel, jejichž akcie zaznamenaly v průběhu týdne růst, lze pozorovat jakési lokální oživení. Podle Ciencialy ale ke zlepšení trendu může dojít jedině tehdy, až produkce ocelářských firem zaznamená nárůst v řádech desítek procent.

Některé hutě se zavřou

Podle čerstvé studie KPMG hutní průmysl v důsledku probíhající krize prochází zásadními změnami. A stává se tak jedním z nejrychleji se transformujících oborů. Podle Ciencialy ale tento proces trvá už minimálně deset až patnáct let.

"Bohužel došlo k nárůstu výrobních kapacit, ale poptávka nehledě na krizi dlouhodobě klesá. Logicky se dá tedy očekávat, a to i v případě oživení, rušení některých nerentabilních kapacit," řekl v rozhovoru pro Rádio Česko Cienciala.

Strašák rušení některých hutních závodů obchází podle Ciencialy i Českou republiku. "Na druhou stranu je třeba říci, že staré kapacity stejně nevyhovují současným nárokům na výrobu oceli. Nahradí je nové, moderní a ekologicky šetrnější závody."

Nepřímo tak připustil, že společnosti, které v minulosti investovaly do efektivnějších moderních kapacit, mají větší šanci překlenout současné krizové období.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ocelářský gigant ArcelorMittal se propadl ve druhém čtvrtletí do ztráty 792 milionů dolarů. Ptáme se se generálního ředitele Třineckých železáren Jiřího Ciencely.

Přečtěte si také:
Stát se dohodl s hutním gigantem Mittal, arbitráž nebude
Mittal Steel nabídl devět miliard za Vítkovice Steel
Zájem opustit Mittal Steel za odchodné už projevilo skoro 700 lidí
Odstupné chce téměř 1500 zaměstnanců Mittal Steel Ostrava

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme