Kvůli krizi se nedostává peněz na rozšíření Nejvyššího soudu

Pozastavení čtyřiceti milionů korun na rozšíření budovy Nejvyššího soudu je zřejmě první reakcí vlády na nepříznivý odhad dalšího ekonomického vývoje České republiky. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a premiér Jan Fischer při návštěvě Brna sdělili vedení Nejvyššího soudu, že jednání se vrací na začátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer navštívil Nejvyšší soud

Jan Fischer navštívil Nejvyšší soud | Zdroj: ČTK

Nejvyšší soud přitom nové prostory nutně potřebuje, podle zákona totiž musí zvýšit počet soudců a jejich asistentů. Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová vysvětluje: "Pakliže nezískáme tuto přístavbu, budeme muset umísťovat asistenty po různých detašovaných pracovištích, což bude torpédovat schopnost přirozené spolupráce soudců a asistentů."

Premiér Fischer ale zdůraznil, že na Nejvyšší soud nepřijel slibovat, ale spíše varovat. "Budeme muset velmi vážně přemýšlet o dalších restrikcích v rozpočtu, takže návrh rekonstrukce s ohledem na kapacitu Nejvyššího soudu vnímáme jako problém vážný, ale nepřijel jsem sem s hotovým ujištěním, že všechno bude tak, jak si reprezentanti Nejvyššího soudu představují," řekl premiér Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Fischer o penězích pro Nejvyšší soud

Definitivní rozhodnutí bude jasné v září, kdy kabinet musí poslancům předložit návrh státního rozpočtu na příští rok. Projekt úpravy Nejvyššího soudu přijde zhruba na 290 milionů korun.

Přečtěte si také:
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok
Ministerstvo spravedlnosti zpracuje koncepci budoucího směřování české justice

Ivan Holas, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme