K teroristickým útokům v Jakartě se přihlásila indonéská Al-Káida

Bombové útoky na dva luxusní hotely v Jakartě spáchala indonéská Al-Káida. K odpovědnosti se na internetu přihlásil jeden z hlavních představitelů organizace Džamáa Islamía, která je označována za Al-Káidu Jihovýchodní Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Jakarta,

Nová Jakarta, | Foto: Robert Mikoláš

Při útocích před dvěma týdny zahynulo devět lidí včetně obou sebevražedných atentátníků, dalších padesát osob utrpělo zranění. Podle prohlášení, které podepsal bombový expert organizace Džamáa Islamía a jeden z nejhledanějších teroristů v Asii Noordin Top, byly útoky mučednickou operací svaté války.

Zároveň šlo podle této zprávy o odplatu za činy Američanů a jejich agentů proti muslimským bratřím. Oběti, mezi kterými bylo i šest cizinců, pak prohlášení označuje za stoupence USA a zloděje pro indonéské muslimy cenných věcí. Policisté nyní ověřují jeho pravost.

Oba hotely, ve kterých se sebevražední atentátníci 17. července odpálili, byly dnes za přísných bezpečnostních opatření znovu otevřeny. Části zničené při explozích, tedy přízemní hala v Marriottu a restaurace v Ritz-Carltonu, ale zůstávají uzavřené.

Přečtěte si také:
Teroristé v Jakartě zaútočili stejnými bombami jako na Bali
Indonéská policie: Atentátník v Jakartě se maskoval jako hotelový host
Indonéskou metropolí Jakartou otřásly dva výbuchy. Zemřelo devět lidí

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme