V severním Španělsku vybuchla bomba. Policie viní organizaci ETA

Baskičtí teroristé zřejmě znovu útočili. Výbuch nálože nastražené v dodávce poškodil kasárna Civilní gardy v severošpanělském městě Burgos. Při útoku naštěstí nepřišel nikdo o život, 54 lidí z něj vyvázlo s lehkým zraněním. Policie připisuje atentát organizaci ETA - tedy baskickým separatistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří ze sto dvaceti lidí, kteří byli ráno v budově, popisují silný výbuch jako zemětřesení. Záchranáři odvezli necelé čtyři desítky osob včetně žen a dětí do nemocnice a mluví o štěstí, že nikdo nezemřel.

"Je to útok nejen proti Civilní gardě, ale také proti rodinám jejich příslušníků. Můžeme říct, že atentát se naštěstí nezdařil, protože jeho cílem bylo bezpochyby zabíjet," prohlásil po návštěvě Burgosu španělský ministr vnitra Alfredo Pérez Rubalcaba.

Policie i politici připisují odpovědnost za útok baskickým separatistům z ETA, přestože před útokem nevarovali, jako to dělávají. Doposud se k němu ani nepřihlásili. Civilní garda ovšem patří k jejich častým cílům.

Kasárna v Burgosu se navíc měla stát terčem útoku již dříve. Figurovala totiž na seznamu teroristické skupiny. Zprávu ovšem tehdy včas zadržela policie a atentátu tak zabránila.

Na tento pátek připadá půl století od založení ETA. Za samostatné Baskicko bojuje organizace od roku 1968. Za tu dobu má na svědomí osm set lidských životů.

Infrastruktura teroristické skupiny ovšem v poslední době velmi utrpěla, a to i díky spolupráci francouzských a španělských bezpečnostních složek. Podle statistik navíc Baskové už skupinu nepodporují. Baskicko je dnes autonomním regionem a baskičtina jedním z oficiálních jazyků.

Přečtěte si také:
Dalšího z vůdců ETA zatkla francouzská policie
Dva vraždící teroristé z ETA skončili ve francouzském vězení
Baskická ozbrojená skupina ETA oznámila konec příměří

David Koubek, Ľubica Zlochová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme