Setkávání politiků s lobbisty dál zajímá média

Nevinná dovolená - nebo rekreace za podezřelých okolností? Snímky otištěné v těchto dnech v tuzemském tisku vyvolaly otazníky. Na stejném místě, ve stejném čase zachytily v italském letovisku Monte Argentario bývalého premiéra, šéfa ODS Mirka Topolánka, jeho přítele - lobbistu Marka Dalíka, exministra dopravy Aleše Hřebíčka a místopředsedu ČSSD Milana Urbana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pláži

Na pláži | Foto: Klára Stejskalová

Zájem médií vyvolal mimo jiné fakt, že pan Urban absolvoval v Toskánsku projížďku na jachtě, kam ho pozval další lobbista, Vladimír Johanes. Muž, který má blízko k šéfovi společnosti ČEZ Martinu Romanovi. A že se tak stalo nedlouho poté, co Milan Urban a jeho kolega z ODS Martin Říman, prosadili v parlamentu zákon o emisních povolenkách. Díky němu má ČEZ dostat desítky miliard korun na nové energetické technologie.

Urban kategoricky popírá, že by se pobyt v Toskánsku dal jakkoliv vykládat jako odměna z lobbistických kruhů, protože si rekreaci platil ze svého. Zastihli jsme ho dnes už po návratu z Itálie - a nejdříve jsem ho požádali o komentář k jednomu z titulků v dnešním tisku: "Urban tají, jak si platil dovolenou."

"Je to lež jako věž, jako všechny spekulace ohledně jednání o velkých koalicích, nebo o tom, co, či kdo, udělá pro ČEZ. Samozřejmě mám doklady o tom, kde jsem byl, kolik jsem za to zaplatil. Pokud to chcete vědět: měl jsem pronajaté malé apartement v úplně jiné lokalitě, než se údajně pohybuje pan Topolánek a pan Dalík," odpověděl Českému rozhlasu Urban s tím, že informace o jeho pobytu uvedené v Hospodářských novinách považuje na hraně pomluvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Veroniky Sedláčkové s Milanem Urbanem o jeho dovolené v Toskánsku

Pokud jde o jeho údajný výlet jachtou s Vladimírem Johanesem, Urban řekl, že Johanesova role spočívala pouze ve zprostředkování svezení lodí a pravděpodobně plavbu jachtou firmy Mašín platil, nebo byl Urban svezen jako zástupce českého průmyslu. Místopředseda ČSSD ale odmítl, že by se s Johanesem setkal kvůli povolenkám ČEZu, stejně tak se v Toskánsku podle svých slov nesetkal s pány Topolánkem a Dalíkem.

Veronika Sedláčková telefonovala také s lobbistou Vladimírem Johanesem, který je stále na dovolené. Poprask v médiích roztočený kolem toho, kdo všechno se vydal rekreovat do toho italského letoviska, označil za produkt okurkové sezony a své setkání s Mirkem Topolánkem a exministrem Alešem Řebíčkem popsal jako zcela náhodné setkání na molu, kde si popovídali 10-15 minut o dovolené a pak každý šel svou cestou. Projížďku Milana Urbana jachtou pana Mašína Johanes podle svých slov neplatil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otázky Veroniky Sedláčkové odpovídá Vladimír Johanes

Radim Bureš z Transparency International poznamenal, že kontakt mezi politiky a lobbisty je vždycky problematický. Zatímco politici mají prosazovat veřejné zájmy, lobbisté pak partikulární zájem firmy, skupiny nebo organizace. Připomněl, že v parlamentu je návrh zákon na regulaci lobbingu a dovolenou a norma má uložit i odmítnutí jakýchkoli výhod nabízených lobbisty i nadstandardní kontakt lobbistů a politiků.

Dovolenou v Toskánsku lze podle Bureše považovat za nadstandardní kontakt. "Je možné argumentovat, že někdo je přítel - a nebudu odmítat přátele. Ale politik je ve specifické situaci a v mnoha ohledech se musí chovat jinak, než běžný občan," zdůraznil Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory Radima Bureše z Transparency International

O lobbingu jsme mluvili ve středečním Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

Stanovit jasná pravidla pro lobbování při evropských institucích. To je jeden z cílů on-line rejstříku lobbistických skupin, který loni v červnu spustila Evropská komise. Lobbisté se v něm mohou dobrovolně zaregistrovat a prokázat tak svou solidnost.

Přečtěte si také:
Domácí tisk o kontroverzní dovolené některých čelních politiků

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme