Předseda AV se sejde s premiérem kvůli změnám ve financování vědy

Premiér Jan Fischer se dnes setká s předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem. Jednat by měli především o plánovaných změnách ve financování vědy a výzkumu. Vláda totiž rozhodla o tom, že Akademii věd ubere ze státního rozpočtu v příštích třech letech skoro polovinu peněz. Akademikové si myslí, že je ministři chtějí zlikvidovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. Jiří Drahoš

Prof. Jiří Drahoš | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Jan Fischer změny ve financování výzkumu obhajuje. Vědci by podle něj měli o peníze usilovat. "Celkové výdaje na vědu a výzkum na příští rok se pohybují na úrovni letošního roku, pokud tam nastává nějaká tenze, tak je to ve struktuře."

"My vědomě posilujeme tu část státních prostředků, o které se jednotlivé vědecké instituce, ať už akademické, nebo univerzitní, musejí ucházet, musejí o ně soutěžit. Nejsou to ty, které tam jaksi institucionálně plynou jako jakási automatická jistota," řekl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer o financování vědy

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš ale takový systém odmítá. Podle svých slov by v příštím roce musel začít propouštět a zcela zastavit přístrojové i jiné investice.

"Výhled na léta 2011 a 12 znamená propouštění lidí v měřítku tisíců. Protože když se dostaneme na polovinu rozpočtu při současných zhruba 6000 pracovníků v Akademii, kteří jsou placeni z institucionálních peněz, tak je to o propouštění tisíců lidí," uvedl Drahoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Drahoš navrhované změny odmítá

Přečtěte si také:
Akademici protestovali proti změnám ve financování vědy

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme