Kárná komora rozhodne o lidech z NKÚ, kteří upozornili na chyby v hospodaření

Kárná komora dnes vynese verdikt nad členy kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu. Řízení s nimi navrhl prezident úřadu František Dohnal poté, co kolegium upozornilo na nesrovnalosti v hospodaření úřadu. Přitom právě Dohnal spolu se dvěma soudci Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou a Karlem Haschem v kárné komoře zasedá. Předchozí jednání skončilo bez výsledku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal,

František Dohnal, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Členové kolegia nedávno poukázali na skutečnost, že Dohnal používá tři luxusní služební auta. Měl si také nechat platit nájem dvou bytů v centru Prahy, přestože měl nárok pouze na jeden.

Hospodařením NKÚ se na podnět kolegia zabývá i kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Poslanci už zjistili, že úřad upravoval zakázky tak, aby jejich hodnota klesla pod dva miliony korun. Tím podle nich porušoval zákon o veřejných zakázkách.

Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček tvrdí že se 12 členů kolegia nedopustilo žádného provinění a předpokládá, že to potvrdí i komora. "Poukázat na nesrovnalosti v hospodaření není kárným proviněním, řekl Koníček."

Předseda kontrolního výboru také kritizoval skutečnost, že je Dohnal jedním ze tří členů kárné komory. "Je to sice podle zákona, ale je to špatně. Zákonodárce v roce 1993 nepočítal, že bude prezident ve sporu s celým kolegiem. Pan prezident je teď vlastně jak v roli žalobce, tak svědka i soudce, uvedl Koníček."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Koníček v Ranním interview Radiožurnálu

Vladimír Koníček už podal návrh na zahájení kárného řízení s Dohnalem. Prezident úřadu také čelí také trestnímu oznámení pro údajné porušování povinností při správě cizího majetku. Dohnal ale všechna obvinění odmítá. Kromě kárného řízení s kolegiem NKÚ podal také trestní oznámení na pět poslanců.

K tématu si můžete také přečíst:
Jednání kárné komory NKÚ skončilo bez výsledkuu
Šéf NKÚ František Dohnal pro Radiožurnál: Hodlám se bránit právní cestou
Sněmovna dala souhlas ke kontrole hospodaření NKÚ
Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí kárné řízení

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme