Národní rada postižených chce víc peněz na léčbu duševně nemocných

Práva duševně nemocných u nás nejsou podle Národní rady osob se zdravotním postižením dostatečně chráněná. Chybí samostatný zákon, který by péči o psychicky choré řešil. Podle rady postižených se porušování práv týká často nedobrovolné hospitalizace duševně nemocných a nedůstojných podmínek v léčebnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Psychiatrická léčebna Bohnice

Národní rada postižených proto chce iniciovat vznik zákona, který by postavení nemocných řešil. Rada chce zároveň získat víc peněz na léčbu duševně nemocných.

Psychiatrická péče je totiž u nás podle ní podfinancovaná. Z objemu peněz, které ročně do zdravotnictví putují, jsou pro psychiatrii vyčleněná necelá čtyři procenta.

"Odhadujeme, že v Česku je více než 150 tisíc lidí s duševním onemocněním. Z celkového rozpočtu, který je vydáván na zdravotnictví a činí asi 240 miliard korun, je na péči o lidi s duševním onemocněním alokováno asi osm miliard korun," což je podle předsedy rady Václava Krásy velký nepoměr.

Podle Krásy by také ministerstvo zdravotnictví mělo zvýšit platbu pojišťoven za tuto léčbu: "Léčebny jsou velmi zanedbané a je nepochybné, že je potřeba, aby byly do tohoto oboru alokovány další finanční prostředky."

Dalším krokem, který by situaci duševně nemocných zlepšil je vzdělání zdravotního personálu: Je důležité, aby na úrovni ministerstva bylo více vzdělávání zdravotníků v problematice duševního onemocnění," dodává Krása.

Na často nedůstojné podmínky v psychiatrických léčebnách upozorňovala už loňská zpráva ombudsmana.

Přečtěte si také:
Práva duševně nemocných jsou porušována, upozorňuje Národní rada
České zdravotnictví dostane další miliardy z Evropské unie
Scientologové demonstrovali v Praze proti konferenci psychiatrů
Julínek odvolal ředitele psychiatrické léčebny v Bohnicích
Za moderní formy terapie začali bojovat psychiatři
Psychiatři poukazují na zneužívání svého oboru

Václava Marešová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme