České hotely šly s cenami dolů, ubývají jim klienti

České hotely zažívají těžké časy. Ubývají jim klienti, protože lidé v době krize šetří a méně cestují. Většina tuzemských hoteliérů proto musela jít s cenami dolů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté objevují Prahu

Turisté objevují Prahu | Foto: Český rozhlas 7 - Radio Praha

Největší propad poptávky pociťují hotely v Praze, kde ceny za ubytování v některých případech klesly dokonce až o dvě třetiny, upozorňuje čtvrteční MF Dnes.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavla Hlinky stojí za poklesem poptávky po hotelových službách zejména úbytek firemní klientely, než menší příliv zahraničních turistů.

"Firemní klientelu tvoří lidi, kteří sem jezdí na různá sympozia, konference nebo za byznysem. Firmy ovšem nyní šetří a tyto služební cesty ruší," řekl Rádiu Česko Hlinka.

Nejvíc krize dolehla na luxusní pěti- a čtyřhvězdičkové hotely. Jejich obsazenost klesala v prvních třech měsících roku meziročně o dvacet až čtyřicet procent, pokoje ale přitom byly podle Českého statistického úřadu využity zhruba jen ze třetiny.

Podle Hlinky se může stát, že některé hotely budou muset během podzimu zavřít. Týká se to zejména soukromých hotelů, které jsou v nájmu. "Podle mě budou mít velmi brzy problémy. Nejspíše přežijí léto, ale během listopadu budou asi muset skončit," odhaduje prezident Asociace hotelů a restaurací.

Rádio Česko, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme