Zájem o leteckou přepravu stále klesá

Situace leteckých přepravců se i nadále horší. Podle Mezinárodní asociace leteckých přepravců aerolinky v červnu přepravily meziročně o 16,5 procenta méně nákladu a o 7,2 procenta méně lidí. Podle analytiků asociace navíc může sektoru trvat léta, než se dostane zpět do situace v jaké byl před hospodářskou krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla se chystají k odletu z pražského letiště

Letadla se chystají k odletu z pražského letiště | Foto: Jiří Suchomel

Výsledky a výhledy většiny aerolinek to potvrzují. "Situace je dramatická. Pokles cestujících stále pokračuje, i když se rychlost propadu nepatrně snižuje," doplňuje ředitelem oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte Martin Iltis.

"Horší je, že aby přepravci naplnila svá letadla, tak musí poměrně razantně snižovat ceny letenek. To snižuje jejich ziskovost i přes pokles cen paliva," vysvětluje složitou situaci leteckých společností Iltis.

Podle něj se dají v současné době identifikovat dvě skupiny přepravců, které krize tolik nezasáhla: "Jsou to nízkonákladoví přepravci, jako například společnost Ryanair, nebo potom největší síťový dopravci, jako třeba Lufthansa."

Ředitelem oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte hned ale dodává: "Lufthansa nevykazuje žádné zázračné výsledky ve srovnání s menšími dopravci, je ale mnohem lépe připravena krizi zvládnout."

Jedním z řešení současné krize v sektoru by podle Iltise mohly být fúze leteckých společností: "Fúze obecně nejsou jednoduchá věc, protože v sektoru převažuje mnoho restrikcí, které jim brání. Obecně by ale fúze a snížení přepravní kapacity byly jedním ze systémových řešení."

Krize nahrává cestujícím

Podle Iltise je současná ekonomická situace výhodná hlavně pro cestující: "Okamžitý dopad na cestující, pokud se nedostanou do styku s aerolinií, která krachuje, je veskrze pozitivní. Pokud nejste zasaženi současnou hospodářskou recesí, tak můžete koupit letenky za nízké ceny."

Martin Iltis se navíc neobává blízkého zavedení letů, při kterých by lidé stáli: "To je možná hudba daleké budoucnosti pokud vůbec." Cestující se tak nemusí bát nepohodlí a mohou využívat výhodné ceny letenek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situace leteckých přepravců mluvil na Rádiu Česko ředitel oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte Martin Iltis

Přečtěte si také:
ČSA ubývají cestující, aerolinky budou propouštět
České aerolinie zruší v zimě přímou linku do New Yorku
Komise schválila Lufthanse převzetí bruselských aerolinií
Aerolinie SkyEurope, které požádaly o ochranu před věřiteli, budou dál létat

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme