Lidé, které komunistický režim vyloučil z vysoké školy, dostanou odškodné

Lidé, kteří byli z politických důvodů vyloučeni z vysoké školy v letech 1948 až 1956, se dočkají finančního odškodnění. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy začne od 1. srpna posuzovat žádosti těchto lidí, a pokud je uzná za oprávněné, tak dostanou odškodné ve výši 100 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministerstvo školství

ministerstvo školství | Foto: Archiv

Žádost lidé mohou podávat až do konce roku 2011. "Nárok na odškodnění mají všichni bývalí studenti, kteří byli vyloučeni z politických důvodů z vysokých škol v letech 1948-1956. Musí přitom jít o české občany, kteří byli vyloučeni ze školy se sídlem na území dnešní České republiky," popisuje podmínky Helena Müllerová z tiskového odboru ministerstva školství.

Společně se žádostí musejí lidé doložit svůj nárok dokladem, který prokáže, že jsou rehabilitovanými studenty. "Nejlépe je doložit to dekretem o rehabilitaci, který je vydán příslušnou vysokou školou nebo nástupnickou školou," vysvětluje Helena Müllerová.

Dekrety vydávaly v 90. letech rehabilitační komise, které byly zřízeny při vysokých školách. Komise posuzovaly žádosti takto postižených osob a výstupem šetření pak bylo vydání dekretu, ve kterém bylo vyloučení prohlášeno za neplatné.

Pokud nemáte dekret o rehabilitaci, může být žádost o odškodnění problematická

Pokud žadatel o rehabilitaci tenkrát nezažádal, může odškodnění nárokovat na základě jiného dokumentu, který prohlásí vyloučení žadatele za neplatné a bude vydané podle zákona o mimosoudních rehabilitacích: "U žadatelů, kteří o rehabilitaci nežádali, ale bude dokazování poněkud složitější," upozorňuje Müllerová.

Ministerstvo školství má na odškodnění lidí, kteří byli z politických důvodů vyloučeni z vysoké školy v letech 1948-1956, vyčleněno zhruba 50 milionů korun. "Předpokládáme, že počet žadatelů, kteří prokáží nárok na odškodnění, bude v řádech stovek," uvedla Helena Müllerovou z tiskového odboru ministerstva školství.

Podle ní se bude ministerstvo kvůli vysokému věku jednotlivých žadatelů snažit vyřídit žádosti v co nejkratší době. Nárok je vázán na osobní právo vyloučeného studenta, a tudíž není předmětem nároku případných dědiců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odškodnění pro lidi, kteří byli z politických důvodů vyloučeni z vysoké školy, mluvila na Rádiu Česko Helena Müllerová z tiskového odboru ministerstva školství.

Přečtěte si také:
Vláda je pro odškodnění vysokoškoláků vyhozených komunisty

Václav Pešička, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme