Podnikatelé mohou od srpna využít mimořádné slevy na sociálním pojištění

Od 1. srpna bude platit novela zákona, která umožní podnikatelům dočasně čerpat slevy na sociálním pojištění. Jedná se o protikrizové opatření vlády, které bude trvat do konce roku 2010.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V porcelánce

V porcelánce | Foto: www.thun.media

Pokud chce zaměstnavatel slevy čerpat, musí vyplnit formulář, který je dostupný na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení. Následně je nutné tiskopis poslat na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.

"Slevy na pojistném mají zmírnit dopady současné ekonomické krize. Dojde ke snížení nákladů práce u zaměstnavatelů, což může přispět k udržení pracovních míst a zvýšení konkurenceschopnosti podniků," vysvětluje dopad novely tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Cílem novely je zlevnit náklady na pracovní sílu a tím přispět k udržení zaměstnanosti. "Je to záležitost, která reaguje na aktuální situaci tak, aby se firmám co nejvíce usnadnil život," dodává ještě Filipová.

Slevy zákonodárci vytvořili degresivně. Čím je plat zaměstnance nižší, tím vyšší je sleva na sociálním pojištění. Podle mluvčího Hospodářské komory Petra Víška podnikatelé novelu vítají:

"Novela přináší další vítané finanční úspory pro podniky v době krize, a proto ji plně podporujeme. Slevy na sociálním pojištění navíc patří mezi nejpopulárnější protikrizová opatření. Na prvním místě opatření uvádí dvě třetiny podnikatelů."

Přečtěte si také:
Zástupci měst a obcí budou s vládou řešit dopad protikrizových opatření
Přídavky na děti už měly být vyšší. Klausovo veto zvýšení zablokovalo
Prezident Klaus vetoval protikrizový balíček ČSSD včetně šrotovného
Armáda propustí tisícovky lidí

Lenka Rafaelová, Dominika Rojtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme