Americký raketoplán Endeavour je v pořádku na Zemi

Raketoplán Endeavour přistál po 16-ti denní misi na floridském Kennedyho vesmírném středisku. Astronauti vystoupili při pobytu pětkrát do vesmíru a instalovali plošinu pro pokusy k japonské stanici Kibo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přistání raketoplánu Endeavour

Přistání raketoplánu Endeavour | Foto: AFP

Endeavour se na Zemi vrátil zcela bez problémů. Vzhledem k tomu, že odstartoval před víc než dvěma týdny po pěti odkladech až napošesté, byla na přistání upřená větší pozornost než je obvyklé.

Při jeho misi byl na Mezinárodní vesmírné stanici rekordní počet třinácti lidí. Astronauti provedli při pěti vesmírných procházkách nutné udržovací práce a japonskou laboratoř Kibo doplnili o plošinu, která umožňuje provádět pokusy přímo v otevřeném prostoru.

NASA plánuje ještě sedm startů raketoplánů, než doslouží. Pokud americký Kongres na žádost NASA financování programu neprodlouží, skončí v září roku 2010.

Přečtěte si také:
NASA už popáté odložil start raketoplánu Endeavour
NASA musela znovu zrušit start raketoplánu Endeavour
Připravuje se další start raketoplánu Endeavour
Americká NASA odložila start raketoplánu kvůli bleskům
Start raketoplánu Endeavour se znovu odkládá kvůli úniku paliva
K Hubbleovu teleskopu poletí česká vlajka a Nerudovy básně
.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme