Film od ujgurské opoziční vůdkyně vyostřuje spory mezi Čínou a Austrálií

Čínští hackeři znovu zaútočili na stránky filmového festivalu v australském Melbourne. Důvodem je promítání filmu od ujgurské opoziční vůdkyně Rebíy Kadírové, kterou pekingská vláda označuje za teroristku a obviňuje ji z rozpoutání nedávných násilností v Sin-ťiangu. Při nich zahynulo na 200 lidí a dalších 1500 utrpělo zranění. Peking si také k oficiálnímu protestu předvolal australského velvyslance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v ulicích Urumči

Nepokoje v ulicích Urumči | Foto: AFP

Peking protestuje proti cestě Rebíy Kadírové do Austrálie a opětovně žádá Canberru, aby jí zakázala vstup do země. Austrálie reagovala prohlášením, že šéfka Světového kongresu Ujgurů není teroristka a neexistuje proto důvod jí vízum rušit.

Kadeerová se má 8. srpna zúčastnit premiéry dokumentu o jejím životě nazvaného Deset podmínek lásky, který se bude promítat v rámci mezinárodního filmového festivalu v Melbourne. 11. srpna pak vystoupí v australském klubu novinářů a její projev bude vysílat i celostátní televize.

Peking oficiálně požadoval stažení dokumentu o Ujgurech. Pořadatelé to ale odmítli. Čína proto zrušila účast svých režisérů. Internetové stránky festivalu navíc už podruhé napadli i čínští hackeři. Zablokovali i prodej vstupenek po internetu.

Přečtěte si také:

V Urumči se opět střílelo, vojáci a policisté jsou v pohotovosti
Číňané v Urumči pohřbívají oběti násilností, policie je v pohotovosti
Za vyvolání násilností v Sin-ťiangu hrozí tresty smrti
Proč se Ujguři bouří proti čínské nadvládě
Přes 150 mrtvých po zásahu proti ujgurským muslimům v Číně

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme