Tibetské ledovce mizí, střecha světa vysychá

Ledovce v Tibetu se neustále zmenšují. Za posledních pět let zmizelo deset procent jejich rozlohy a negativní trend má podle čínských vědců pokračovat. Následkem globálního oteplování rychle mizí zdroje pitné vody, což ohrožuje miliony obyvatel. V Tibetu přitom pramení tři asijské veletoky včetně Žluté řeky a Mekongu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibet

Tibet | Foto: Daniel Berounský

Tání ledovců v Tibetu je zaznamenáváno od začátku 70.let minulého století. V letech 1971 až 2002 se však jejich plocha zmenšila o pět procent, zatímco od roku 2003 se tento proces výrazně urychlil a prakticky zdvojnásobil.

Podle expertů z Geodetického institutu čínské akademie věd ve Wu-chanu je značně alarmující skutečnost, že dochází k vysychání vodních zdrojů. Jak uvedl Sin Jüan-chung z tohoto ústavu, při tání ledovců by logicky měl být dostatek vody v řekách, jezerech, studních či na pastvinách. Opak je ale pravdou. Množství sněhu, ledu a podzemní vody je v Tibetu nižší, než by odpovídalo naměřenému objemu srážek. Jakoby v průměru napršelo o 30 milimetrů méně.

V některých oblastech dokonce nespadla ani kapka více než 200 dnů a teplota stoupla o 2,3 stupně. Vláda v Pekingu se snaží tento negativní trend zvrátit a do vysazování stromů a zatravňování už investovala v přepočtu téměř 20 miliard korun, ovšem bez většího efektu. Jak si v této souvislosti povzdechl Sin Jüan-chung z čínské akademie věd, příroda je prostě silnější.

Na druhé straně však Peking plánuje vybudování sítě kanálů a tunelů, které by z Tibetu odváděly vodu do vysychající Žluté řeky, Chuang Che. Mimochodem Čína je držitelem světového rekordu v délce vodního tunelu. V provincii Liao-ning totiž přivádí nedostatkovou pitnou vodu do několika měst tunel, který má průměr osm metrů, měří 85 kilometrů, prochází skrz 50 kopců a překonává 50 údolí řek.

Na vodních zdrojích z Tibetu jsou závislé stamiliony lidí v různých zemích Asie a někteří experti nevylučují, že právě kvůli nim mohou v budoucnu vzniknout velké spory a dokonce i válečné konflikty.

Přečtěte si také:

Vědci zkoumají rizika tání himalájských ledovců
Pyrenejské ledovce na ústupu
Ledovce přidaly plyn
Hedvábnou stezku ohrožuje tání ledovců

Robert Mikoláš, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme