ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v Temelíně

Elektrárenská společnost ČEZ začala hledat dodavatele dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. Firma totiž zahájila veřejnou zakázku oznámením o výběrovém řízení. V nejbližších dnech ho vyhlásí i na celoevropské úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Obsahem tendru je i požadavek na jednostranné opce ve prospěch ČEZ na výstavbu až tří dalších bloků v jiných možných lokalitách v Evropě. Začít s výběrem už dnes je nutné proto, že celý proces schvalování a výstavby je dlouholetou záležitostí.

"Veřejná zakázka na dodavatele jaderných bloků je dalším krokem v administrativní přípravě dostavby jaderné elektrárny Temelín. Již v červenci loňského roku jsme požádali ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu zvažované dostavby JETE na životní prostředí," vysvětlila mluvčí podniku Eva Nováková.

Celý administrativní proces bude podle ní trvat zhruba sedm až osm let, spolu s dostavbou jaderné elektrárny asi patnáct let.

Vláda dostavbu Temelína ale zatím ještě neschválila. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž, ani rozhodnutí elektrárenské společnosti není definitivní:

"I když jsme přesvědčeni, že jde o nejekonomičtější i nejekologičtější řešení. Ale pokud se bavíme o státu, tak v tuto chvíli je stavba nových jaderných bloků součástí jak platné energetické koncepce, tak i politiky územního rozvoje. Toto jsou všechno podklady pro to budoucí rozhodnutí ať již společnosti ČEZ, tak i vlády. Nejde o žádný nevratný krok."

Hodnota zakázky zatím nebyla zveřejněna. Výstavba by měla začít v roce 2011. Podle Edvarda Sequense ze sdružení Calla (Sdružení pro záchranu prostředí) je rozhodnutí ČEZ předčasné.

"Vláda o tom ještě nerozhodla. Tato přechodná vláda v podstatě schválila jenom územní plán. Co se týká energetické koncepce, tak všichni víme, že zatím nová schválená není. Že sice zatím platí ta stávající, ale už i Topolánkova vláda ji chtěla přehodnotit, ale nedostala se k tomu."

Rozhovor Tomáše Pavlíčka s mluvčím ČEZ Ladislavem Křížem a Edvardem Sequensem ze sdružení Calla jsme vysílali v poledních Ozvěnách dne. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová upozornila, že licenční řízení pro velký energetický komplex a pro jaderné elektrárny zvlášť je složité. Jde zejména o vliv na životní prostředí, což se při mezinárodní účasti na výstavbě elektrárny protáhne na dva až tři roky.

Úložiště vyhořelého jaderného paliva budou mít už v brzké době naše elektrárny na padesát let. Dana Drábová si navíc v této souvislosti myslí, že v 2060, kdy by mělo k dispozici nové úložiště, už bude pro menší množství, protože recyklace současného paliva bude dokonalejší.

Přečtěte si také:
Rakouský poslanec žaluje Česko a Slovensko kvůli jaderným elektrárnám
Ekologičtí aktivisté požadují referendum o dostavbě Temelína
Jihočeský kraj dal zelenou dostavbě Temelína, získá za to miliardy korun
Vláda na podzim předloží energetickou koncepci České republiky
Porostou naše jaderné elektrárny?
Topolánek slíbil Rakušanům, že Temelín se nebude rozšiřovat

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme