Izrael vydal šokující předpověď rozmachu prasečí chřipky

Na takzvanou prasečí chřipku v Izraeli tuto zimu zemře okolo 700 lidí, převážně dětí. V parlamentu to prohlásil vysoký představitel ministerstva zdravotnictví. Jak řekl, chřipka v sedmimiliónové zemi postihne až čtvrtinu populace. Dosud v Izraeli virus nové chřipky A(H1N1) zabil dva lidi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

V Saúdské Arábii už sice mají čtyři mrtvé, přesto nejvíce nakažených na Blízkém východě hlásí právě Izrael, a to přes 1700. Premiér Benjamin Netanjahu nařídil nakoupit vakcínu pro všechny obyvatele země. Rozhodnutí ale vyvolalo i kritiku - zatím není prokázaná účinnost látky a vynaložené peníze mohou také chybět jinde.

Generální ředitel ministerstva zdravotnictví Avi Jisraeli před poslanci upozornil i na jiná rizika - například že v nemocnicích bude v době kulminace nákazy chybět až čtyři a půl tisíce lůžek.

Někteří odborníci ale varují před zbytečnou panikou. Poukazují na to, že podobné limity zdravotnického systému se objevují i v sezóně obyčejné chřipky, na kterou se také umírá.

Přečtěte si také:
Počet nakažených prasečí chřipkou stoupá, stát připravuje nová opatření
Úmyslné nakažení prasečí chřipkou je podle ministryně zdravotnictví nesmysl
V Německu se pořádají chřipkové večírky, mladí tak chtějí získat imunitu
Izrael nakoupí vakcínu proti prasečí chřipce pro všechny své obyvatele
Počet nakažených prasečí chřipkou stále stoupá. Vláda se připravuje na pandemii

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme