Romský mladík, který se topil ve Staré Boleslavi, zemřel v nemocnici

Rumunští Romové ztratili v Česku svého prince. Sedmnáctiletý hoch, který se nedávno topil u Staré Boleslavi, zemřel. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí vinohradské nemocnice v Praze Jana Jelínková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní mladého Roma z Rumunska

Příbuzní mladého Roma z Rumunska | Zdroj: ČTK

"Přes veškerou snahu lékařů pacient dnes ve 13:30 zemřel, a to v důsledku utonutí a následné mozkové smrti," uvedla Jelínková.

Sedmnáctiletý Ion Miclescu ležel na klinice anesteziologie a resuscitace ve vinohradské nemocnici od 22. července. Stav pacienta byl po celou dobu hospitalizace kritický. V neděli se navíc zhoršil po neurologické stránce, proto ho lékaři ani nemohli operovat.

Do Česka přijeli podpořit svého prince Romové z Rumunska i dalších zemí. Podle reportéra Radiožurnálu se odpoledne v parku před nemocnicí shromáždila asi padesátka příbuzných hocha. Nálada mezi nimi je smutná, někteří Romové sedí na zemi a pláčou, jinak ale v okolí budovy panuje klid.

Vedení nemocnice umožnilo blízkým, aby se chodili po skupinkách s mladíkem rozloučit. Po setmění se Romové hodlají vrátit na tábořiště v Husinci u Prahy, kde pobývali několik posledních nocí, zítra si pak chtějí v nemocnici vyzvednout tělo hocha a nejpozději odpoledne odjet zpět do Rumunska.

"Od lékaře, který byl v okamžiku smrti u našeho prince, jsme dostali doklad o tom, že umřel. S tím jsme šli na pohřební službu a objednali si na úterý jejich služby. V osm hodin ráno by sem měli přijet. Až vyřídíme všechny formality a ambasádou a policií, pak bychom chtěli s naším chlapcem odjet do Rumunska," řekl reportérovi Radiožurnálu jeden z příbuzných.

Zatím stále není jasné, kdo zaplatí náklady na pobyt mladíka v nemocnici. "Nemáme to sečteno, nevíme, jak to vypadá s pojištěním pacienta, zda-li je pojištěn u sebe v Rumunsku, nebo není. Převoz pacienta si samozřejmě hradí rodina," řekla mluvčí vinohradské nemocnice. Kdy se převoz těla uskuteční, Jelínková neupřesnila, záležet podle ní bude na domluvě mezi lékaři a rodinou.

Táboření skupiny rumunských Romů na několika místech v Praze a okolí vzbudilo značný zájem všech tuzemských médií. O víkendu bylo v husineckém tábořišti zhruba 50 lidí, vedení obce si však jejich setrvání nepřálo zejména kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám.

Policie dnes v noci posílí v obci hlídku, aby se předešlo případným problémům. Starostka Husince Marie Těthalová o situaci mluvila i s hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem. Dohodli se, že počkají, jak se celá záležitost vyvine.

Jak smrt chlapce označovaného za romského prince zasáhne do života celé komunity v Rumunsku? Na tuto a další otázky odpovídal v podvečerním Radiofóru vedoucí semináře romistiky na Univerzitě Karlově v Praze Jan Červenka. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

O případu si přečtěte také:
V Husinci Romy z Rumunska nechtějí, policie zasáhnout nemůže
Rumunští Romové dál táboří v Husinci u Prahy
Za Romy přijeli do Husince extremisti, policie zasahovat nemusela
Rumunští Romové se opět stěhovali
Rumunští Romové táboří v Husinci na obecním pozemku
Rumunští Romové opouštějí pražské Počernice
Stav syna romského krále je kritický

Jana Zemanová, Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme