Česko se nedohodlo s firmou Baxter na dodávkách vakcíny proti nové chřipce

Česká republika nevyužije vakcíny proti takzvané prasečí chřipce A(H1N1), kterou vyrábí americká farmaceutická firma Baxter ve svém závodě v Bohumile na Kolínsku. Vláda s touto firmou neuzavřela kontrakt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus "nové" chřipky H1N1

Virus "nové" chřipky H1N1 | Foto: CDC Influenza Laboratory

Ministerstvo zdravotnictví oslovilo čtyři výrobce vakcín, americká firma Baxter ale podle ministryně Dany Juráskové nesplnila zadané podmínky.

"Česká republika oslovila všechny čtyři výrobce pandemické vakcíny. Na výzvu reagovali všichni, ale v tom jednání zůstaly dvě firmy, které splňovaly zadání."

"Firma Baxter bohužel v době, kdy bylo poptávkové řízení vypsáno, nedokázala předložit podmínky v souladu s těmi kritérii. To znamená, nenabízela registrovanou, a tím pádem bezpečnou vakcínu, a žádala po České republice, aby nesla náklady případných vedlejších účinků," řekla Rádiu Česko Jurásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně Jurásková o jednání s výrobci vakcíny

Ministerstvo teď o nákupu vakcín jedná s firmami Novartis a GlaxoSmithKline. Baxter má dodat vakcíny proti prasečí chřipce jiným zemím. Uzavřené kontrakty má s pěti státy - jsou mezi nimi i Velká Británie, Irsko a Nový Zéland.

Česká vláda ale vakcín zřejmě zajistí méně, než se předpokládalo. V původním pandemickém plánu počítala s tím, že budou pro 60 procent obyvatelstva. Aktualizovaný plán už ale zahrnuje jen čtvrtinu populace, pro stejný počet lidí budou k dispozici antivirotika Tamiflu a Relenza.

K tématu si můžete také přečíst:
Počet nakažených prasečí chřipkou stoupá, stát připravuje nová opatření
Úmyslné nakažení prasečí chřipkou je podle ministryně zdravotnictví nesmysl
Odborníci čekají v Česku prudký nárůst onemocnění prasečí chřipkou
Cena vakcín proti prasečí chřipce se odvíjí od rezervací
Počet nakažených prasečí chřipkou stále stoupá. Vláda se připravuje na pandemii
D. Rath: Prasečí chřipka je mediální bublina
Prasečí chřipkou by mohly v Česku onemocnět dva miliony lidí

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme