Abbás: Palestinské hnutí Fatah slibuje úsilí o mír, nezříká se ale dalšího boje proti Izraeli

Palestinské hnutí Fatah souhlasí s mírovým procesem, nevylučuje ale ani ozbrojený boj proti izraelské okupaci, pokud by diplomacie selhala. Prohlásil to palestinský prezident Mahmúd Abbás. Právě on stojí v čele Fatahu, jehož třídenní kongres začal v palestinském Betlémě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Abbás jako důvod k možnému násilnému postupu zmínil realitu arabských částí Jeruzaléma. Palestinci tam chtějí mít hlavní město svého budoucího státu, Izrael tam ale dál usazuje židovské osadníky. Jak řekl Abbás, i když se Fatah "vydal na cestu místu", pro podobné případy se nezříká ani ozbrojeného boje proti okupaci, který je prý legitimní i podle mezinárodního práva."

Přehrát

00:00 / 00:00

V Betlémě dnes začíná sjezd palestinského hnutí Fatah. U telefonu je blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Izrael občas vede s činiteli Fatahu mírové rozhovory a kongres izraelští politici vesměs nekomentovali. Výroky o ozbrojeném boji už ale vedly dva izraelské ministry k tvrzení, že Palestinci tímto vyhlašují židovskému státu válku. Bývalý šéf tajné služby Šin Bet zase varoval, že se v Betlémě otevírá cesta k třetí intifádě.

Sjezd palestinského hnutí Fatah se v Betlémě na západním břehu Jordánu koná poprvé po 20 letech. Cílem třídenního jednání je podle agentury AFP obnovit vedení a politický program strany, která je oslabena soupeřením s palestinským islamistickým hnutím Hamas.

Strana Fatah, kterou založil někdejší palestinský předák Jásir Arafat, ovládala palestinskou autonomii od roku 1994 do roku 2006, kdy ji překvapivě porazil v parlamentních volbách radikální Hamas. Ten poté zcela ovládl pásmo Gazy.

Hnutí Fatah ztrácí v posledních letech váhu a věrohodnost nejen ztrátou kontroly nad pásmem Gazy. V očích mnohých Palestinců poškozuje stranu také to, že po letech ozbrojeného boje proti židovskému státu hnutí začalo prosazovat politické řešení konfliktu s Izraelem, přičemž izraelsko-palestinská mírová jednání zvlášť nepokročila a nyní jsou na mrtvém bodě.

Přečtěte si také:

Palestinské hnutí Fatah zahajuje svůj kongres, vyjasnit má i postoj k Izraeli

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme