ÚOOÚ: Ústav sbírá nezákonně citlivá data o pacientech

Státní ústav pro kontrolu léčiv porušuje zákon. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ)sbírá citlivá data o pacientech nad rámec zákonných pravomocí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky - ilustrační foto

Léky - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Centrální databáze se má týkat využívání léků, nikoli osobních údajů pacientů," řekla mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Od ledna Státní ústav pro kontrolu léčiv v databázi zapisuje informace o užívaných lécích. Z nich se dá dovodit, jakými chorobami člověk trpí. Podnět k šetření podala Česká lékárnická komora.

Ta podle svého prezidenta Stanislava Havlíčka vyzvala lékárny, aby se nepřipojovaly k centrálnímu úložišti, dokud se spor o zacházení s citlivými daty pacientů nevyjasní.

"Státní ústav pro kontrolu léčiv požaduje po lékárnách, aby předávaly osobní údaje pacientů. Pacient s tímto procesem ale nemůže vyjádřit ani svůj souhlas, ani svůj nesouhlas," řekl Havlíček.

Státní ústav pro kontrolu léčiv má podle své mluvčí Veroniky Petlákové měsíc na vyjádření. "Do konce srpna má stanovenou lhůtu na prostudování a podání případných námitek proti tomuto protokolu. Státní ústav pro kontrolu léčiv této lhůty využije," dodala Petláková.

Přečtěte si také:
Martin Beneš, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv

ČRo 1 - Radiožurnál, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme