ODS odmítá, že by Topolánkův pobyt v Itálii byl úplatkem. A snáší důkazy

Občanská demokratická strana se postavila za svého šéfa Mirka Topolánka v kauze jeho dovolené v italském Toskánsku. Zveřejnila smlouvu o pronájmu vily v letovisku Monte Argentario, kde Topolánek trávil svou dovolenou. Ukázala také fakturu na 150 tisíc korun za letadlo, kterým se expremiér předčasně vrátil domů. ODS odmítá, že by expremiérův pobyt v Itálii mohl být úplatkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda strany Ivan Langer upozorňuje: "Na pronájem této vily existuje pronájemní smlouva, náklady byly proplaceny a Mirek Topolánek svou část pobytu také uhradil."

Za vyřešenou věc to naopak nepovažuje Česká strana sociálně demokratická. Podle jejího předsedy Jiřího Paroubka by měl Mirek Topolánek, kromě účtů za dovolenou v Toskánsku, vysvětlit pozadí svých prázdninových setkání s lobbisty: "Myslím, že si to způsobuje sám, měl by hovořit otevřeně."

Podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes pořídil fotografie a videa v Itálii zřejmě bývalý důstojník české tajné služby Petr Bakeš. Jeho dřívější spolupracovníci údajně poznali Bakešův hlas na videonahrávce, zachycující politiky s lobbisty a podnikateli. Samotný bývalý rozvědčík to odmítá komentovat.

Petr Bakeš dřív pracoval jako specialista na sledování v Úřadu pro zahraniční styky a informace, kde byl podřízeným šéfa tohoto bezpečnostního úřadu Karla Randáka.

Stejná dvojice figurovala i v případu úniku videonahrávky se záznamem schůzky lobbisty Miroslava Šloufa a prezidentova kancléře Jiřího Weigla krátce před volbou prezidenta republiky. Bakeš za to byl i nepravomocně odsouzený.

Předseda Senátu, občanský demokrat Přemysl Sobotka poukázal na zarážející účast bývalých důstojníků tajných zpravodajských služeb na sledování čelných politiků. Vadí mu způsob, jakým se záběry z dovolené expremiéra a dalších lidí dostaly na veřejnost. Podmiňovacím způsobem ohodnotil možné zadání celé akce sociální demokracií.

Advokát Tomáš Sokol k právní stránce případu řekl, že fotografování soukromých osob je samozřejmě v rozporu s občanským právem. Jak ale zdůraznil, současně se uznává i institut takzvané osoby veřejného zájmu - a jejich fotografování je přípustné.

Přemysl Sobotka a Tomáš Sokol mluvili o dovolenkové kauze v poledních Ozvěnách dne Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Někdejší náměstek ministra vnitra, současný komentátor časopisu Týden Martin Fendrych ke kauze řekl ve vysílání Rádia Česko, že podle něj jde o mstu Karla Randáka, který musel odejít z Úřadu pro zahraniční styky a informace. Zároveň upozornil, že se u civilní rozvědky nepovedlo, aby byla zcela apolitická.

Martin Fendrych komentoval kauzu dovolených politiků a lobbistů ve vysílání Rádia Česko. Jeho názory jsme zaznamenali v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si o dovolenkové kauze:
Langer: Topolánek náklady spojené s pobytem v toskánské vile uhradil
Topolánek vyzval Paroubka, aby přestal s fízlovskými metodami
Randák: politiky jsem nefotil, jen jsem snímky dal médiím
Setkávání politiků s lobbisty dál zajímá média
Domácí tisk o kontroverzní dovolené některých čelních politiků
LN a MfD o českých politicích a lobbistech v letovisku Monte Argentario

Barbora Mocová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme