Šéf jaderného programu Číny byl zadržen

V Číně byl zadržen šéf nukleárního programu země. Je tak dalším v řadě vysoce postavených funkcionářů obviněných z trestné činnosti. V poslední době bylo hlavně za braní úplatků odsouzeno několik významných úředníků, včetně bývalého starosty Šen-čenu, policejního ředitele jižní provincie Kuang-tung nebo šéfa jednoho z největších petrochemických závodů v zemi. Podle Pekingu je právě korupce největší hrozbou pro čínskou společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakázané město v Pekingu

Zakázané město v Pekingu | Foto: Roman Růžička

Kchang Ž'-sin, který stál v čele Národního jaderného podniku šest let a v roce 2002 se stal i členem disciplinární komise ústředního výboru Komunistické strany Číny, byl podle vládní agentury Sin-chua zadržen a nyní je vyšetřován.

Spekuluje se, že důvodem jeho pádu z politických i mocenských pozic může být braní úplatků nebo vyzrazení státního tajemství. V této souvislosti bylo už totiž zatčeno deset vysokých představitelů společnosti na výrobu jaderné energie v jihočínské provincii Kuang-tung.

Kchang Ž'-sin není veřejnosti příliš znám, protože čínský jaderný program je úzce propojený s armádou. V době, kdy stál v čele Národního jaderného podniku, ale nedošlo k žádnému incidentu v atomových zařízeních.

V Číně je nyní v provozu šest atomových elektráren, Peking ale chce do roku 2020 zvýšit produkci energie z jádra sedmkrát.

Přečtěte si také:
Na korupci lze v Číně upozornit mailem, zvyšují se i odměny
Kvůli korupci policie zatkla jednoho z nejbohatších Číňanů
Čínský soud vynesl trest smrti za korupci
Peking zahájil boj s korupcí

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme