K Tchajwanu a Číně se blíží tajfun Morakot

Tchajwan se připravuje na tajfun Morakot. Kvůli silnému větru dosahujícímu rychlosti 150 kilometrů v hodině bylo v ohrožených oblastech přerušeno letecké a vlakové spojení. Živel má o víkendu zasáhnout také východní pobřeží Číny, kde kvůli vichřici pokračuje evakuace obyvatel žijících v ohrožených oblastech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tajfun Morakot přichází do metropole Tajpeje

tajfun Morakot přichází do metropole Tajpeje | Zdroj: ČTK

Tchajwanské záchranné jednotky mají pohotovost, uzavřeny byly všechny vládní úřady a školy a nefunguje letecká ani vlaková doprava. Přerušeny byly i mezinárodní lety do Hong Kongu a Číny.

Tajfun Morakot, což v thajštině znamená smaragd, má zasáhnout celé území Tchajwanu. V sobotu v poledne pak má dorazit na východní pobřeží Číny.

Provinční úřady už proto prostřednictvím krátké textové zprávy varovaly na 8 a půl milionu obyvatel ohrožených oblastí a evakuovaly i několik tisíc lidí žijících na pobřeží. Vlny na moři totiž mají dosahovat až devítimetrové výšky.

Přečtěte si také:
Tajfun Nuri zkomplikoval život v Hong Kongu
Asijské oblasti zdevastované tajfunem sčítají škody
Tajfun Krosa udeřil na Čínu
V Číně bylo kvůli tajfunu evakuováno přes milión lidí

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme