Prázdninový průzkum: ČSSD předstihla ODS

Sociální demokraté, kteří v posledních měsících výrazně zaostávali za konkurenty z ODS podle čerstvého průzkumu agentury Median úplně převrátili poměr sil: volilo by je 34,8 procent oslovených lidí, zatímco občanské demokraty o 3,4 procenta méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odchází po krátkém televizním vystoupení

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odchází po krátkém televizním vystoupení | Foto: Tomáš Adamec

Průzkum přichází v době, kdy se zvláště ODS vyrovnává s dopady takzvané toskánské aféry, tedy pořád tajemstvím obestřeného setkání politiků s lobbisty v Itálii.

Podle sociologa Tomáše Lebedy ale není prázdninová doba ideální ke sbírání dat. "Nedá se totiž říct, že by v Čechách zůstal representativní vzorek lidí. Bohatší, zpravidla tedy ti, co volí právě pravici, častěji odjíždí na dovolené," řekl Lebeda s tím, že tím ale nechce těmto změnám v preferencích ubírat na věrohodnosti.

Nicméně na voličské preference by podle něj neměla mít toskánská kauza velký vliv. "Nemyslím si, že by jedna aféra mohla zásadně obrátit výsledek. Česká společnost není zatím tak politicky uvědomělá. Kauza je u nás spíše zajímavostí, a lidé většinou nevidí, v čem tkví její nebezpečí," domnívá se sociolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sociologa Tomáše Lebedu si poslechněte v pořadu Ozvěny dne

Přečtěte si také:
Předvolební průzkum: ODS vede před ČSSD o více jak osm procent
Politici začali zbrojit na volby do Poslanecké sněmovny

Jaroslav Beránek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme