Napětí provázelo připomínkové akce v Gruzii a odtrženecké Jižní Osetii

Napětí provázelo připomínku prvního výročí války v Gruzii. Krátká válka Moskvy s Tbilisi o separatistický gruzínský region si před rokem vyžádala téměř čtyři stovky obětí na životech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohraniční přestřelky a vyostřená rétorika Moskvy a Tbilisi znovu oživily obavy z obnovení konfliktu, kvůli němuž se tisíce lidí dosud nemohou vrátit do svých domovů.

Tisíce lidí si připomněly události loňského srpna během konkurenčních vzpomínkových akcí v Gruzii i vzbouřenecké gruzínské enklávě Jižní Osetii. Ve správním středisku separatistického regionu Tschinvali si počátek loňského gruzínského útoku připomněli lidé zapálenými svíčkami. Další akce plánují místní úřady na sobotu.

Na obou stranách hranice znovu roste napětí. Rusko obvinilo Spojené státy, že Gruzii znovu ozbrojují, a vyhlásilo pro své jednotky v Jižní Osetii stav pohotovosti. V posledních dnech se obě strany několikrát nařkly z provokování přeshraničních přestřelek. Podle pozorovatelů riziko obnovení konfliktu vzrostlo poté, co odtrženeckou republiku musely opustit monitorovací mise OSN a OBSE.

Moskva: nezávislost Jižní Osetie a Abcházie se nedá ignorovat

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv znovu zopakoval stanovisko Moskvy, podle něhož nezávislost obou regionů není možné pomíjet. Rusko uznáním suverenity Jižní Osetie a Abcházie napjalo vztahy se Západem, který odmítá zpochybňování gruzínské územní celistvosti.

Gruzinský prezident Michael Saakašvili vyzval ve městě Gori k dalšími sbližování Gruzie s Evropskou unií. Jihoosetinští představitelé i zástupci Abcházie pro změnu zopakovali, že se jejich regiony nikdy znovu nestanou součástí Gruzie.

Loňská válka vypukla poté, co se Gruzie pokusila získat Jižní Osetii zpět s pomocí armády. Moskva na gruzínskou ofenzivu odpověděla vysláním svých vojsk. Gruzie střet prohrála, v návaznosti na to Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily nezávislost na Tbilisi. Tuto nezávislost ale uznaly pouze Rusko a Nikaragua.

Přečtěte si také:
Rok po vypuknutí konfliktu o Jižní Osetii v oblasti opět roste napětí
Evropská unie vyzvala Gruzii a Jižní Osetii ke klidu
Evropští pozorovatelé zůstanou v Gruzii o rok déle
Jižní Osetie propustila dva zadržované pozorovatele OBSE
Rusko bude střežit hranice dvou gruzínských separatistických regionů

Lenka Kabrhelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme