Řidiče v Rakousku a Itálii čekají o víkendu kolony

Rakouské i italské silnice si opět projdou zatěžkávací zkouškou - a kolony aut zkouškou nervů řidičů. Také o tomto prázdninovém víkendu se potkávají na silnicích turisté, kteří končí a druzí začínají dovolenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolony aut - ilustrační foto

Kolony aut - ilustrační foto | Foto: Audiovisual Service EU

Jako obvykle budou v Rakousku ucpané dálnice především směrem na jih. Odborníci předpovídají několikahodinové čekání hlavně u vjezdu do tunelů.

Nejvíce dusno bude v okolí Salzburgu a velké dopravní zácpy na taurské dálnici A10 a také brenerské A13. Experti rakouských automotoklubů radí vyzbrojit se trpělivostí. Možná je kritických situacích lepším řešením sjet z dálnice do některé z horských vesniček, pár hodin strávit raději v hezké přírodě, než láteřit a krokem se posouvat na přeplněné dálnici.

Itálie: policie tvrdě trestá noční přestupky

Na italských silnicích nebude situace o nic lepší. Vyjet by totiž mělo rekordních třináct milionů aut. Situace je kritická hlavně v severní Itálii, kde se k milionům Italů přidaly statisíce zahraničních turistů, mířících k moři.

Od soboty navíc začala v jihoevropské zemi platit nová pravidla silničního provozu, která zavádí zejména vyšší pokuty za přestupky, kterých se řidiči dopustí v noci.

Alkohol a drogy mají v Itálii každý rok na svědomí téměř tři tisíce mrtvých na silnicích. Italská veřejnost už proto dlouho požaduje razantní kroky. Vláda Silvia Berlusconiho to nyní zkouší dalším zpřísněním trestů.

Od 8. srpna zaplatí řidič za dopravní přestupky jako vysoká rychlost, požití alkoholu nebo jízda na červenou mezi dvaadvacátou hodinou a šestou ranní, pokutu o třetinu vyšší, než kdyby se jich dopustil ve dne.

Za jízdu v podnapilém stavu, a platí to i pro drogy, může být udělena pokuta až osm tisíc eur. Zpřísnění pravidel platí i pro cyklisty, nebudou-li dodržovat řádně pravidla silničního provozu, ztratí body na řidičském průkazu, který, jak se předpokládá, mají prakticky všichni plnoletí Italové.

Přečtěte si také:
Velké zácpy na německých dálnicích
I německé dálnice trápí kolony

Marie Woodhamsová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme