Úroveň brandýské nemocnice nemusí být tak špatná, jak tvrdí hejtman Rath

Nad úrovní soukromé nemocnice v Brandýse nad Labem se vznášejí otazníky. Podle hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha jde o špatnou nemocnici, pacienti se podle zjištění Českého rozhlasu dělí na dvě poloviny - jedna spokojená je, druhá není. Například pacientky brandýské porodnice jsou ale nadšené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nemocnice v Brandýse nad Labem

nemocnice v Brandýse nad Labem | Foto: brandysboleslav.cz

Pochybnosti nad úrovní nemocnice v Brandýse nad Labem se objevily před několika dny, kdy hejtman Středočeského kraje David Rath zveřejnil výsledky kontroly tohoto zdravotnického zařízení.

"Zcela zavřená je celá interna a zavřená je gynekologie, čili dva významné obory. Dále jsme měli zprávy, že je výrazně redukována péče v akutních situacích na chirurgii, že po 15. hodině vás tam neošetří a že dokonce vás neošetří během dne, pokud operují, protože mají pouze dva lékaře," shrnul výsledky kontroly Rath.

Podle mluvčího nemocnice Tomáše Cikrta zneužívá David Rath svého postavení hejtmana. Cikrt odhaduje, co ve skutečnosti může být za krajskou kontrolou brandýské nemocnice:

"Pan Rath podniká, má jakousi polikliniku. On z ní sice vystoupil, ale jiní tam nastoupili. Polikliniky v Praze jsou propojené různými majetkoprávními vztahy, a tak já nevím, jestli náhodou poliklinika ve Vysočanech, která je jakýmsi konkurentem Brandýsa, nemá prospěch z toho, že jsme vystaveni mediální masáži a šikaně."

Pokud nemocnice v Brandýse nad Labem chyby nalezené krajem nenapraví, může podle hejtmana Ratha přijít o registraci. Odvolacím orgánem by bylo v takovém případě ministerstvo zdravotnictví, které by podle mluvčího Vlastimila Sršně mohlo rozhodnout až po dvou měsících.

"Ministerstvo zdravotnictví velmi pečlivě posuzuje, zda je rozhodnutí zákonné, či nikoliv, a zda byla opravdu naplněna ustanovení zákona, která dovolují ve svém důsledku nemocnici uzavřít. Lhůta, kterou má ministerstvo na vyřízení, je standardně 30 dnů, pokud se jedná o složitý případ, tak může být prodloužena až na 60 dnů," uvedl Sršeň.

Vedení brandýské nemocnice si také stěžuje na způsob hejtmanské kontroly. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Cirkta například chybělo písemné zdůvodnění kontroly a hned po jejím ukončení nikdo nevypracoval protokol. Navíc byl spolu s hejtmanem Rathem na kontrole brandýské nemocnice prezident Svazu pacientů Luboš Olejár, což bylo v rozporu s předpisy.

Přečtěte si také:
Rath: brandýská nemocnice je z poloviny zavřená. Mluvčí zařízení to odmítá
Soukromá nemocnice v Brandýse čeká na výsledky krajské kontroly
Hejtman Rath chce zpátky nemocnice v kraji a omluvu od Reflexu
První zjištění auditorů v nemocnicích považuje Rath za šokující
Nový středočeský hejtman David Rath mění vedení krajských nemocnic
Kontroly nemocnic ve Středočeském kraji chystá budoucí hejtman David Rath

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme