Indonéská policie prý zabila strůjce atentátů na Bali a v Jakartě

Indonéská policie zřejmě zastřelila šéfa teroristické organizace Džamáa Islamía. Noordin Top, který patřil k nejhledanějším osobám v Asii, stál za atentátem na Bali i nedávnými výbuchy v luxusních hotelech v Jakartě. Podle policie navíc islamisté připravovali řadu dalších útoků v době oslav Dne nezávislosti, který Indonésie slaví 17. srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indonéský policista

Indonéský policista | Zdroj: ČTK

Občan Malajsie Noordin Top patřil po zatčení bývalého šéfa Džamáa Islamía Hambaliho který je vězněn na Guantánámu, k hlavním vůdcům této organizace označované za Al-Káidu jihovýchodní Asie.

Speciální jednotka dům v provincii Centrální Jáva, kde se měl zdržovat, obklíčila a po šestnáctihodinovém obléhání zaútočila. Policie zároveň potvrdila, že teroristé plánovali i útok na indonéského prezidenta Yudhoyona a pronajali si kvůli tomu dům vzdálený jen 12 minut jízdy od prezidentovy rezidence.

Noordin Top, který bývá označován za bombového experta, se podílel na přípravě řady atentátů, zejména na hotel Marriot v Jakartě v roce 2003 či australskou ambasádu o rok později. Odpovědný je i za druhý útok na ostrově Bali v roce 2005.

Pokud se smrt muže potvrdí, znamenalo by to velký úspěch v indonéském boji proti terorismu a snížení pravděpodobnosti dalších útoků. Podíl Topa na plánování, finančním zabezpečení útoků a motivování sebevražedných atentátníků je totiž považován za klíčový.

Přečtěte si také:
K teroristickým útokům v Jakartě se přihlásila indonéská Al-Káida
Teroristé v Jakartě zaútočili stejnými bombami jako na Bali
Indonéská policie: Atentátník v Jakartě se maskoval jako hotelový host
Indonéskou metropolí Jakartou otřásly dva výbuchy. Zemřelo devět lidí
Tři atentátníci z Bali byli popraveni
Teroristické útoky na ostrově Bali: přes 30 mrtvých, více než 100 zraněných

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme