Boj o voliče se v Česku pomalu rozjíždí

Předvolební boj v Česku se pomalu rozjíždí. Kromě pravidelných mítinků v různých místech země, vsadily strany také na internet. Voličům pak slibují hlavně lepší komunikaci a naslouchání jejich názorům. Rozmanité je i spektrum témat, na která strany vsadily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební urna

Volební urna | Foto: Tomáš Adamec

Kromě už tradičních témat jako je zdravotnictví nebo vzdělávání se například u ČSSD, ODS, KDU-ČSL a KSČM objevuje také boj proti korupci.

Prosadit zákon o lobbingu, který by zavedl registr lobbistů a povinnost veřejných činitelů zaznamenávat, kdy a o čem s lobbisty jednali, chce ČSSD. Podle Jiřího Paroubka chtějí sociální demokraté bojovat proti korupci, klientelismu a manipulacím veřejnými soutěžemi.

"Bude to zákon, který má vymezovat vztahy mezi veřejnými činiteli a lobbisty. Samozřejmě jde o to, aby vztahy byly vymezeny tak, aby byly v každém okamžiku transparentní," řekl Paroubek.

ČSSD navíc vsadila na novou podobu webu strany, kde se lidé, kromě veškerých informacích o programu, mohou také zapojit do diskuze k volebním dokumentům.

Hlavní téma: korupce

Boj s korupcí patří mezi dvanáct témat, o kterých chtějí diskutovat i občanští demokraté. V rámci programu psaného s občany mohou lidé až do 21. srpna posílat své odpovědi na otázky a nabízet svá řešení.

Podle Ivana Langera představí ODS celkovou podobu programu na konci srpna. "Program psaný s voliči není jen prázdné heslo. Je to nový způsob, jak umožnit občanům, pro které je činnost politických stran určena, podílet se také na jejich programu," vysvětlil Langer.

A proti korupci vyrazili i lidovci. Představili totiž svých pět bodů boje proti korupci. V kampani i tentokrát budou spoléhat na své příznivce, kteří budou mít možnost umístit lidovecké billboardy na ploty nebo okna. Místopředseda David Macek doplňuje, že KDU-ČSL chce oslovit především rodiny.

"Pokud se týká programu, nejvíce nám záleží na tom, aby se naši senioři necítili opuštění. Chceme, aby se mohli více těšit se svými vnuky. Proto chceme velmi podpořit rodiny s větším počtem dětí," přiblížil Macek.

Kampaň teprve přiostří

Na kontaktní kampaň do letošních voleb vsázejí také komunisté. Během prázdnin se účastní setkání především na vesnicích. Od září se pak zaměří jak na větší města, tak i na kampaň přes internet. Ani komunisté se v předvolebních tématech nevyhnou otázce zaměstnanosti nebo korupce.

"Mnozí chudnou, nemohou najít zaměstnání a jiní na problémech, které jsou, ještě vydělávají. To považujeme za naprosto nepřijatelné. Takže i boj proti korupci, proti klientelismu považujeme za jeden z klíčových bodů našeho programu," řekla místopředsedkyně KSČM Věra Žežulková.

Strany povětšinou začaly s předvolební kampaní jen pozvolna. Vzhledem k tomu, že do předčasných říjnových voleb do Poslanecké sněmovny ještě zbývá několik týdnů, dá se předpokládat, že boj o voliče přiostří.


Alice Kottová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme