V létě je méně dárců krve, někde dochází zásoby vzácných skupin

Některým nemocnicím chybí dostatečné zásoby krve. V letních měsících každoročně ubývá dárců a transfuzní stanice mají některých skupin méně, než je optimální množství. Pacienti ale nejsou ohrožení, nemocnice si v případě nouze navzájem vypomáhají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odběry, krevní testy

odběry, krevní testy | Foto: Telefónica O2

Dvě pražské stanice mají zatím mírný nedostatek skupiny A Rh plus. Situace ale rozhodně není krizová a ohrožení zdraví pacientů nehrozí.

"I když je krevních zásob méně v letních měsících, tak transfuzní oddělení je dopředu na to připraveno a zásoby má, takže nikdo nemůže být ohrožen," vysvětlila mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková.

Některé stanice komunikují s pravidelnými dárci přes mobilní telefon a můžou je tedy v případě potřeby povolat. V létě ale odběrům brání například dovolené.

"V letních měsících odjíždění pravidelní - a nejen ti pravidelní - dárci na dovolenou a poté je třeba dodržet určitou karanténu, přibližně sedmidenní, aby mohli znovu darovat krev," doplnila Jelínková.

Přesné informace o tom, které skupiny jsou aktuálně potřeba, najdou dárci na webových stránkách příslušných transfuzních stanic.

Přečtěte si také:
Nebojkotujte dárcovství krve, prosí Červený kříž
Dárců krve je stále málo
Česko bude mít strategickou krevní banku

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme