Na španělské Mallorce opět vybuchly nálože, nikoho nezranily

Na španělské Mallorce vybuchly tři nastražené nálože. Terčem útoků se staly nákupní středisko a jeden z barů v hlavním městě Palma de Mallorca. Podle úřadů nebyl nikdo zraněn, protože explozím předcházela telefonická výstraha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policista před místem výbuchu v Palmě de Mallorca

policista před místem výbuchu v Palmě de Mallorca | Zdroj: ČTK

Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že anonym zavolal před polednem SELČ do jisté taxislužby v Baskicku a oznámil uložení tří bomb v Palmě de Mallorca, které mají explodovat do 18. hodiny.

Společnost informaci předala policii, která označenou oblast vyklidila. První bomba poté vybuchla na toaletě restaurace, kde ji teroristé zanechali v batohu.

Druhá explodovala zanedlouho venku nedaleko od stejné restaurace. Zasažený podnik se nachází na okraji města poblíž jachtařského přístavu. Oblast hojně navštěvují turisté, leží na trase mezi centrem a letištěm.

Třetí nálož explodovala v centru města v podzemním nákupním středisku pod hlavním náměstím Plaza Mayor. Podle svědků byly všechny výbuchy velmi slabé a zřejmě by nezpůsobily větší zranění ani v případě, že by útočníci uložení bomb dopředu neohlásili.

Podobným způsobem často varuje před svými akcemi baskická teroristická organizace ETA, k níž se také volající anonym hlásil. Už ráno se ETA přihlásila ke dvěma bombovým útokům z nedávné doby. Při prvním z nich zranil výbuch nálože 65 lidí ve městě Burgas a při druhém právě na ostrově Mallorca zemřeli 30. července dva policisté.

Přečtěte si také:
Separatisté z ETA slaví 50 let, Španělsko se bojí dalších atentátů
Výbuch na Mallorce zabil dva lidi
V severním Španělsku vybuchla bomba. Policie viní organizaci ETA
Baskická ozbrojená skupina ETA oznámila konec příměří

Martin Hromádka, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme