Čínsko-vietnamský gang pral špinavé peníze, za čtyři roky to bylo 1,5 miliardy dolarů

Čínská policie rozprášila zločinecký gang specializující se na praní špinavých peněz. Za čtyři roky zlegalizoval v přepočtu 26 miliard korun pocházejících z trestné činnosti. Peníze pak prostřednictvím bankovních účtů posílal do zahraničí, hlavně do Vietnamu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Při zátahu v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si bylo zatčeno 11 členů organizované skupiny, kterou tvořili tři Číňané a osm Vietnamců. Gang fungoval jako podzemní banka legalizující výnosy pocházející z trestné činnosti.

Zadržení muži si zřizovali konta v bankách na jihu země a jejich prostřednictvím převáděli peníze do ciziny. Policie při kontrole celkem 77 účtů, které si otevřel čínský šéf gangu, Žuan Č'-čung, zjistila, že jen on sám převedl do ciziny v letech 2004 až 2008 v přepočtu 19 miliard korun. Pachatelům hrozí podle čínských zákonů až trest smrti.

Přečtěte si také:

V Číně se zdvojnásobil počet mladistvých zločinců
V Číně byl odhalen jeden z největších případů vyděračství
Čínu trápí organizovaný zločin
Čínská policie zabavila desetitisíce falešných kreditních karet

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme