V Bonnu začalo přípravné jednání o klimatických změnách

V Bonnu začalo třetí kolo rozhovorů OSN o klimatických změnách. Týdenní setkání má připravovat podklady pro prosincový kodaňský summit, kde se má svět dohodnout na jednotném postupu při omezování emisí skleníkových plynů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatické změny v 21. století

Klimatické změny v 21. století | Foto: Václav Pešička | Zdroj: Český rozhlas

V Kodani by tak měla vzniknout nová klimatická dohoda, která by nahradila dosavadní Kjótský protokol, který byl podepsán už v roce 1997. V něm se sice 37 států zavázalo, že budou snižovat emise o pět procent do roku 2012, jenže to bylo podle odborníků málo. Klíčoví znečišťovatelé jako Spojené státy nebo Čína navíc pakt odmítly podepsat.

"Je mnoho důkazů o tom, že klimatická změna celosvětově pokračuje rychleji než se před dvanácti lety předpokládalo," popisuje důvod vzniku nové dohody ředitel Centra pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan.

"Zároveň v letech velkého hospodářského boomu se neobyčejně zvýšily emise veškerých skleníkových plynů zejména oxidu uhličitého," doplňuje.

Za největší slabinu Kjótského protokolu odborníci považovali fakt, že se k němu nepřipojila řada největších znečišťovatelů jako jsou Spojené státy americké nebo rozvíjející se země jako je Čína, Indie, Brazílie, Indonésie či Mexiko.

Podle Moldana se ale například v postoji USA očekává výrazný obrat. "Americká administrativa předložila Kongresu do procesu klíčové zákony, které až dosud poměrně úspěšně procházejí. Zdá se, že je tam vytvořen dobrý základ pro to, aby se Američané nejen připojili. Obama totiž už několikrát zdůraznil, že USA se musí stát lídrem v úsilí změny klimatu."

Otázkou je, které země nový klimatický pakt podepíší

Například Čína a Indie ale na posledním summitu G8 v italské Aquile nepodpořily snahu snížit emise do roku 2050 o polovinu. Navíc vznesly požadavek, aby průmyslové země financovaly jejich přechod na nové nízkouhlíkové technologie.

Podle Moldana je v případě Číny tato žádost neopodstatněná: "Čína má sama obrovské problémy v environmentální oblasti a velmi dobře si uvědomuje všechny důsledky, které ji mohou v důsledku změny klimatu postihnout."

"Čína je navíc tak bohatým státem, že i když bude chtít nějaké ekonomické úlevy, tak je zřejmé, že není možné to brát příliš vážně," doplňuje ředitel Centra pro otázky životního prostředí.

V jiná situace je ale podle něj například Indie, která není tak bohatá jako Čína: "Je jasné, že se bohatý Západ přes veškeré ekonomické krize musí finančně podílet zejména na adaptačních opatření, což se týká právě Indie nebo států jako je Bangladéš."

Podle Moldana ale bude bonnské jednání pouze přípravou na summit v Kodani a budou se zde řešit převážně technické záležitosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejenom o jednání o klimatických změnách v Bonnu mluvil na Rádiu Česko ředitel Centra pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan.

Přečtěte si také:
Obama vyzval k prohloubení ekonomické spolupráce s Čínou
Skupina G8 v Itálii jedná s rozvojovými zeměmi o záchraně zeměkoule
EU a Indie budou spolupracovat při ochraně klimatu
EU: Záplavy dokazují nutnost bojovat s klimatickými změnami
Unie se shodla na rapidním snížení emisí

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme