Irák má za sebou těžký den, při atentátech zahynulo přes 30 lidí

Pumové útoky v Iráku si vyžádaly 33 lidských životů. Povstalci dnes zabíjeli v severoiráckém Mosulu a v hlavním městě Bagdádu. V zemi rostou obavy ze stupňujícího sektářského násilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na místě pumového útoku

na místě pumového útoku | Zdroj: ČTK

Terčem dnešních útoků byly šíity obývané vesnice poblíž třetího největšího města Mosulu. Dvě nákladní auta naplněná výbušninou tam explodovala brzy ráno.

I útoky v hlavním městě Bagdádu byly zacíleny především na šíitskou komunitu. Obětí se stala skupina dělníků čekajících na práci. Další tři nálože ale vybuchly i v sunnitské čtvrti hlavního města.

Irácký ministerský předseda Al-Malikí varoval před rozpoutáním dalšího kola sektářského násilí. Vyslovil také obavu, že vzbouřenci mají za cíl destabilizovat zemi před plánovanými lednovými volbami.

Dnešek byl v Iráku druhým nejtragičtějším dnem od konce června, kdy se z tamních měst stáhly americké jednotky. Za posledních šest týdnu při pumových útocích přišlo o život na 200 lidí.

V Iráku nyní působí 150 tisíc amerických vojáků. Podle smlouvy podepsané ještě Georgem Bushem by poslední měl ze země odejít do konce roku 2011. Nynější prezident USA Barack Obama ale slíbil, že do srpna 2010 odejdou dvě třetiny kontingentu.

Přečtěte si také:
Útoky proti šíitům v Iráku si vyžádaly téměř 30 lidských životů
Z Iráku odešli poslední britští vojáci. Vrátit by se ale měli na podzim
Irácký premiér připustil, že Američané mohou zůstat v Iráku déle, než slibují
Američtí velitelé v Iráku si stěžují na výrazné omezení svých pravomocí
Američané nemění nic na plánech stahování svých vojáků z Iráku

Marika Táborská, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme