Ministr Miko ve Dvaceti minutách Radiožurnálu: Program Zelená úsporám poroste

Program Zelená úsporám, tedy podmínky pro čerpání dotací na opatření šetřící energie, bude už brzo - od 17. srpna - přístupnější. Ministr životního prostředí Ladislav Miko řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, co si slibuje od nových, mírnějších podmínek pro získání dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodinný dům v Říčanech, autorky: Markéta Cajthamlová a Šárka Šochová-Holišová

Rodinný dům v Říčanech, autorky: Markéta Cajthamlová a Šárka Šochová-Holišová | Foto: Ester Havlová

"Slibuji si od toho, že nárůst bude dramatický, rychlejší. Chtěl bych dostat do obecného povědomí, že program Zelená úsporám je využíván každým, kdo o něj projeví zájem. Jestli to bude do konce roku deset nebo sto tisíc žádostí, to si netroufám tipovat."

Nově totiž budou moci žadatelé využít dotace i v případech, kdy budou chtít jen zateplit střechu nebo pouze vyměnit okna. Tedy když udělají jen jedno zateplovací opatření, zatímco dřív musely být nejméně tři.

Prostředky na program Zelená úsporám ve výši 25 miliard korun pocházejí z prodeje části přebytečných emisních povolenek Japonsku. Česko je v minulých letech díky úsporám energií ušetřilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Miko, ministr životního prostředí, ve Dvaceti minutách Radiožurnálu o programu Zelená úsporám

Žadatelům nově postačí, když sníží energetickou náročnost nejméně o dvacet procent. Ani tyto změny ale nejsou dostatečné, řekl Radiožurnálu člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil.

"Rozhodně to je krok velmi správným směrem. Nicméně si myslím, že je to trošku mnoho povyku pro nic. Prostředky by neměly být pouze na tyto současné účely, ale měly by i sloužit trochu do budoucna. To znamená směrem ke vědě a výzkumu a k podpoře čistších technologií, energeticky úspornějších technologií - a to je samozřejmě i zájem Svazu průmyslu a dopravy."

Člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil o programu Zelená úsporám v podvečerním Radiofóru. RÁDIO NA PŘÁNÍ.

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek k programu Zelená úsporám zdůraznil nový, benevolentnější přístup k jednotlivým žadatelům. Jak řekl v pořadu ČRo 1 Stalo se dnes, bude teď platit i pro panelové domy - i když s určitými podmínkami, například dokončenou rekonstrukcí elektrických rozvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek k programu Zelená úsporám na ČRo 1 ve Stalo se dnes

Martin Veselovský, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme