Činnost Horské služby má po 15 letech oporu v zákoně

Financování Horské služby a její působení by mělo být konečně jasné. Její činnost bude upravovat zákon o podmínkách podnikání v cestovním ruchu, který už podepsal prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horská služba

Horská služba | Foto: Horská služba ČR

Podle této normy má Horská služba fungovat jako obecně prospěšná společnost a působit bude v rámci Integrovaného záchranného systému. Financovat ji bude dál ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle náčelníka Horské služby Jiřího Brožka se záchranáři předlohy dočkali po patnácti letech nejasností, kde vlastně můžou působit a jaká je jejich práce.

"Horská služba existuje 75 let a řekněme posledních 15 let se usiluje o to, aby od okamžiku, kdy přestala být pod hlavičkou Českého svazu tělesné výchovy, měla samostatný zákon, samostatnou zastřešující normu."

Sankce pro lidi, kteří poruší doporučení záchranářů a vstoupí například do lavinového území, ale v tomto zákoně podle Brožka chybí.

"To jde určitým způsobem nad rámec možných věcí, které byly projednány a odsouhlaseny pro to, aby zákon byl vůbec schválen."

"Určitě asi budou kroky další, teď následně se podařilo prosadit první věci týkající se zákona o postavení Horské služby a určitě budeme hledat další kroky k tomu, aby legislativa odpovídala tomu, co české hory požadují," dodal náčelník Horské služby Jiří Brožek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náčelník Horské služby Jiří Brožek o jejím působení v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes

Přečtěte si také:
Cvičení Horské služby v Krkonoších způsobilo fámu o skutečné lavině
V Krkonoších spadla lavina, záchranáři vyprostili dva turisty
Češi zřejmě budou za pomoc Horské služby platit

Marika Táborská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme